Index Vakbarát Hírportál

Egyedül menekült Magyarországra egy 17 éves kijevi lány

2022. március 22., kedd 20:13

Eddig 530 menekült diák kezdett magyar iskolában tanulni a háború óta, köztük az a 17 éves kijevi lány is, aki egyedül, a családja nélkül érkezett Budapestre.

Egyedül, családja nélkül menekült egy 17 éves ukrán lány Kijevből Magyarországra, aki most egy budapesti középiskolában tanul, és kollégiumban lakik.

Amikor a bombázásokat hallottuk, és remegtek a falak, akkor a szüleim mondták, hogy menni kell 

– mesélte Alla Renska az RTL Klub Híradójának. Szülei egyetemi tanárok, akik a háború kezdete óta önkéntesként segítik az ellenállást, és gondoskodnak az idős rokonokról, ezért Ukrajnában maradtak. 

Otthon vannak, a nagymamát ápolják, nem lehetett volna magára hagyni. Nagyon szeretik, ezért ott maradtak

– mondta a 17 éves lány. 

A beszámoló szerint az iskola udvarán a Baptista Szeretetszolgálat által épített konténerotthonok sorakoznak, amelyben olyan gyermekeket szállásolnak el, akik a családjuk nélkül érkeznek Ukrajnából. Az iskola igazgatója elmondta: összesen 16 férőhelyet tudnak biztosítani a konténerotthonokban, ahol 24 órás nevelői felügyeletet is ellátnak, valamint pszichológus is segít a menekült diákoknak.

Nem tudják pontosan, hogy mennyi időre fognak jönni, nyilván ez bizonytalan. Ha a háború rövid idő alatt véget ér – egy szerencsés forgatókönyv szerint –, akkor vannak, akik tervezik, hogy visszatérnek, de vannak olyanok is, akik úgy tervezik, hogy a középiskolai tanulmányaikat már itt fejezik be

– nyilatkozta az iskola igazgatója.

Eddig 530 menekült diák kezdett tanulni magyar iskolában, óvodákban pedig 126 gyermeket fogadtak, akiknek nagy része – a kormány adatai szerint – határon túli magyar állampolgár. A felsőoktatásba már 300 egyetemi hallgató kapcsolódott be. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrajnai menekültek a budapesti Nyugati pályaudvarnál 2022. március 7-én. Fotó: Kummer János / Getty Images)

Rovatok