Index Vakbarát Hírportál

Ukrán külügy: Tévedés azt hinni, hogy Magyarország légüres térben létezik

2022. március 22., kedd 11:15

Az ukrán külügyi szóvivő szerint „Magyarország békéje és biztonsága nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül”. Oleg Nyikolajenko úgy véli, hogy az orosz biztonsági szolgálat a kárpátaljai magyarokat felhasználva próbálja fokozni a feszültséget a térségben.

Az ukrán külügyminisztérium arra kéri Magyarországot, hogy segítsen ellenállni Oroszország agressziójának – derül ki Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő közleményéből. A szóvivő az Unian ukrán hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában kommentálta Magyarország álláspontját, amely nem támogat olyan szankciókat Moszkvával szemben, amik veszélyt jelenthetnek Magyarország energiaellátására és biztonságára.

Nyikolenko szerint azonban „a magyarországi béke és biztonság nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül”.

„Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozza, hogy el kell kerülni a háború továbbterjedését, valamint a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktust. A »ne provokáld Oroszországot« gyakori érv amellett, hogy nagyobb teret adjunk az orosz agressziónak” – vélekedett Nyikolenko.

Természetesen senkinek sem kívánjuk azt a gyászt, amellyel az ukránok szembesültek az orosz háború alatt. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy Magyarország, mint bármely más európai ország, légüres térben létezik. Hazánk mára gyakorlatilag a NATO keleti határának védelme. Ha Oroszországnak sikerül elérnie célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők. Erről most nyíltan beszélnek az orosz nagykövetek külföldön

– tette hozzá a szóvivő.

A kárpátaljai magyarságot is felhasználják

Oleg Nyikolajenko szerint éppen tegnap volt bizonyíték arra, hogy az orosz biztonsági szolgálat a kárpátaljai magyarokat felhasználva próbálja fokozni a feszültséget a térségben.

Magyarország mindig is a külhoni magyarok jogainak védelmezőjeként pozicionálta magát. Arra kérjük Magyarországot, hogy nyíltan ítélje el ezt az oroszországi provokációt, és használja ki jól fejlett kommunikációs csatornáit Moszkvával, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöletet szító provokációkat Ukrajnában

– szólította fel Nyikolajenko a magyar kormányt. Hozzátette, hogy „ideje őszintének lenni önmagunkhoz”.

„Hiába reménykedünk abban, hogy az agresszor megnyugtatására tett kísérletek sikerrel járnak. Ezt bizonyítja a történelem, így maga Magyarország is” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint ezért biztosítaniuk kell partnereiket, hogy „Ukrajna túléli és legyőzi Oroszország gonoszságát”.

Ehhez meg kell erősíteni az európai egységet. Egységet, amely szigorúbb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, hogy megállítsa katonai gépezetét

– mondta Oleg Nyikolajenko.

Szijjártó Péter szerint a magyar álláspont egyértelmű

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a NATO múlt héten elfogadott állásfoglalása egybeesik Magyarország nemzeti biztonsági érdekeivel, amelyek szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a katonai szövetség ne keveredjen bele a háborúba, és a konfliktus ne terjedjen Ukrajna határain túlra.

A miniszter szerint a magyar kormány álláspontja egyértelmű: ellenezni fogják azokat a javaslatokat, amelyek a repüléstilalmi övezet létesítése és fenntartása révén légi, békefenntartó misszió felállításával pedig egy szárazföldi háború kockázatát hordozzák magukban.

Szijjártó Péter ugyanakkor kijelentette: Magyarország nem blokkolja, hogy az uniós tagállamok még több fegyvert szállítsanak Ukrajnába. Azonban emlékeztetett, hogy Magyarország nem szállít fegyvert, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását az ország területén.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. március 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok