Index Vakbarát Hírportál

Egyre több országban súlyosbodik a járvány

2022. március 22., kedd 17:17

Nemrégiben még sorra oldották fel a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat az európai országok, most azonban újra emelkedni látszanak a napi esetszámok.

Románia

Romániában még március elején szüntették meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási és gyülekezési korlátozásokat. Azóta ismét emelkedni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma: kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon.

Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is immár hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az utóbbi hét napon 24 480 új esetet diagnosztizáltak, amely több mint tíz százalékkal magasabb, mint az előző hét napon diagnosztizált 22 025 új eset.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás továbbra is csökkenőben van: kedden 2858 koronavírusos beteget ápoltak kórházban. Ez húsz százalékos csökkenés a múlt keddi adathoz képest. Csaknem ugyanilyen mértékben (443-ra) csökkent egy hét alatt az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma.

A keddi jelentésben szereplő 43 újabb haláleset megfelel az utóbbi két hét átlagának, heti összevetésben azonban csökken az elhalálozások száma: az utóbbi hét napon 280 áldozatot követelt a járvány az előző heti 412-höz képest.

Szlovénia

Szlovéniában harmadik hete nő az új koronavírussal fertőzöttek napi száma – derült ki a kormány keddi jelentéséből. Bojana Beovic, a kabinet járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke kijelentette: az országban elindult a járvány következő, hatodik hulláma.

Úgy vélte: várható volt, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével nőni fog a fertőzöttek száma. Ugyanakkor hozzátette: ehhez még hozzájárult a hidegebb időjárás – ami miatt az emberek még mindig többet tartózkodnak zárt térben – és a koronavírus omikron variánsa fertőzőbb, BA.2-es alvariánsának terjedése is.

Keddre 4935 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és két beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban 145 beteget ápolnak, közülük 41-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 264 418-an kaptak védőoltást, közülük 1 219 769-en mindkét adagot felvették.

Horvátország

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1254 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, meghalt 12 beteg. Kórházban 654 beteget ápolnak, közülük 42-en szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 309 654-en kaptak védőoltást, közülük 2 236 423-an már a második adagot is beadatták maguknak.

Franciaország

Franciaországban a koronavírus-járvány ismét emelkedő napi esetszámai ellenére a kormány nem tervezi a múlt héten feloldott korlátozások visszavezetését. A kötelező maszkviselést és az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét egy héttel ezelőtt szüntették meg. 

A feloldásokat követően több mint harminc százalékkal emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. Az elmúlt hét nap napi átlaga 89 ezer volt, míg az előző hét napban naponta átlagosan 65 ezer új esetet tártak fel.

A naponta kórházba kerülők száma is emelkedni kezdett, de a kórházi mutatók összességében még mindig csökkennek: a 20 ezer ápolt közül 1600-an vannak súlyos állapotban, az egy héttel ezelőtti 1800-hoz képest. Az intenzív ágyak mintegy harmadán fekszenek koronavírusos fertőzöttek.

Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját, amely a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg, s 65 százalék már a harmadik adagon is túl van.

Olaszország

Ismét kilencvenezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma Olaszországban, és mindenekelőtt az alacsony átoltottságú dél-olaszországi tartományokban ugrott meg – derült ki az egészségügyi tárca által közölt keddi adatokból.

Az egy nap alatt végzett több mint hatszázezer teszten több mint 93 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az idén ennél több beteget egy nap alatt február 8-án regisztráltak, akkor több mint 101 ezret. Meghalt 197 beteg, ezzel a halottak száma túllépte a 158 ezret.

Az egészségügyi veszélyhelyzet vége nem jelenti a pandémia befejeződését – mondta Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az omikron variáns februári tetőzése óta a járványgörbe, az utóbbi több mint két évben tapasztaltak szerint, nem egyenesen ível lefelé, hanem ingadozik.

A betegek száma az utóbbi egy héten a korábbihoz képest országosan negyven százalékkal emelkedett. A kórházak leterheltsége viszont nem nőtt jelentősen annak ellenére, hogy a húsz tartományból tizennégyben megugrott a kórházban kezeltek száma. Jelenleg majdnem kilencezer beteget kezelnek kórházban, kevesebb mint ötszázan vannak intenzív osztályon, valamint több mint egymillió-kétszázezer az aktív betegek száma.

Belgium

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzéses új esetek, és a járvány miatt kórházban ápoltak száma Belgiumban, az egyhetes napi átlagos fertőzésszám ismét megközelítette a tízezret – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan 9953 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A mutató 25 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak adatait.

Naponta átlagosan 169 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. Belgiumban jelenleg 2263 embert ápolnak kórházban a vírusfertőzés miatt, számuk egy hét alatt 11 százalékkal emelkedett. A kezelt fertőzöttek közülük 179-et ápolnak intenzív osztályon, számuk 1 százalékos emelkedést mutat.

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak átlagos száma csökkent, a mérséklődés üteme azonban lassult. Naponta átlagosan 17 fertőzött beteg hal meg Belgiumban, átlagos számuk egy hete 19 volt.

Magyarország

Kedden 1495 új új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a központi tájékoztató oldal adatai szerint. Meghalt 48 beteg. Kórházban 2062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 400 633 fő, közülük 6 183 487 fő a második, 3 835 159 fő a harmadik, 243 058 fő már a negyedik oltását is felvette.

Az járványügyi adatok folyamatos javulásának köszönhetően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március elején a Kormányinfón bejelentette, hogy mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, megszűnnek a korlátozások. Ennek értelmében

Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

„Brutális” feloldások

Számos európai ország, így Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is túl „brutálisan” oldotta fel a járványügyi korlátozásokat és most az esetszámok hirtelen emelkedésével szembesülnek a koronavírus omikron BA.2 alvariánsának terjedése miatt – jelentette ki kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Chisinauban.

Hans Kluge hangsúlyozta, hogy miközben derűlátó, éberséggel figyeli a járványügyi helyzet alakulását a kontinensen.

A WHO európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma, különösen Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Hans Kluge úgy fogalmazott: az említett országok túl hirtelen oldották fel az óvintézkedéseket, így „a túl sokból túl kevés lett”.

A WHO adatai szerint Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, míg március elején ismét emelkedésnek indult. Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több, mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba.

Rovatok