Index Vakbarát Hírportál

WHO: A világ összes országában óriási a légszennyezettség

2022. március 22., kedd 22:40

A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ismertetve egy 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérés eredményét.

Települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4 százalékában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak – derül ki a felmérésből, amelyet az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat végzett a világ országaiban. Mindeközben kilencvenhárom városban  a légszennyezettség mértéke tízszeresen meghaladta az ajánlott határértéket.

Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték 35,2 mikrogrammnyi, 2,5 mikronnál kisebb szálló porral köbméterenként. Az összesen 42 országot felsoroló európai  listán

MAGYARORSZÁG A TIZENHARMADIK HELYEN ÁLL 15,5 MIKROGRAMMNYI ÁTLAGOS SZENNYEZETTSÉGGEL.

Christi Schroeder, az IQAir levegőminőségi tudományos igazgatója azt mondta: sok országban ugyan jelentős eredményeket érnek el a szálló por csökkentésében – például Kínában, ahol a korábbi nagyon magas adatok csökkenést mutatnak –, de vannak a világnak olyan részei is, ahol sokkal rosszabb lett a helyzet. Ezek közé tartozik India: Újdelhi továbbra is a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa maradt. Hozzátette:

az előző évhez hasonlóan 2021-ben is Banglades volt a legszennyezettebb levegőjű ország a világon.

A felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád pedig rögtön a második legrosszabb helyen debütált a világranglistán.

Eközben Kína – ahol 2014-ben „üzentek hadat” a légszennyezettségnek –, átlagosan 32,6 mikrogrammos értékével a világranglistán a 22. helyre javult az egy évvel korábbi 14. helyről. A Kínán belül a levegőszennyezettségi listát a hszincsiangi Hotan városa tartja 100 mikrogrammot is meghaladó pm2,5-értékkel, amelyrészben a homokviharoknak tudható be. A tartományi székhelyek közt viszont ez a város a világranglistán a harmadik helyre esett vissza két indiai város, Bhivádi és Gáziábád mögött.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre – hangsúlyozza a világszervezet.

Magyarországon a levegő minősége időnként ingazodik bizonyos városokban és területeken. A főváros mellett jellemzően az ország északkeleti városaiban szokott nagyon rossz lenni a levegő minősége. 

Rovatok