Index Vakbarát Hírportál

Putyin mérges, de nem az ukrán népre haragszik

2022. március 23., szerda 07:40 | aznap frissítve

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint az orosz elnök mérges, de nem az ukrán népre, hanem mások mellett azokra, akik a NATO részévé tennék Ukrajnát, hogy aztán amerikai nukleáris rakétákat telepíthessenek. Az orosz elnök Emmanuel Macronnal is egyeztetett – immár nyolcadik alkalommal –, de ezúttal sem jutottak egyről a kettőre.

Emmanuel Macron francia államfő kedden egy órán keresztül beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ám nem sikerült megállapodni a tűzszünetről. A háború február 24-i kezdete óta ez volt a nyolcadik alkalom, hogy a két fél egyeztetett egymással.

Egyelőre nincs megállapodás, de Macron elnök meg van győződve arról, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket. Nincs más megoldás, mint tűzszünet, valamint jóhiszemű tárgyalások Oroszország részéről Ukrajnával. A francia köztársasági elnök Ukrajna mellett áll

– írja az MTI a francia elnöki hivatalra hivatkozva.

Az oroszok nem közöltek részleteket, csak annyit, hogy a franciák kezdeményezték a megbeszélést, és az ukrajnai helyzetről, valamint a béketárgyalásokról esett szó.

Emmanuel Macron kedden elítélte, hogy Oroszország robbanófegyvereket használ sűrűn lakott övezetekben, és az orosz agresszió elfogadhatatlan.

Minden tervszerűen alakul

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője a CNN-nek nyilatkozott, és amellett, hogy nem volt hajlandó kizárni annak lehetőségét, hogy Oroszország atomfegyvert vet be, arról is beszélt, hogy a nyugati országok az ukrajnai invázió kezdete előtt nem akarták meghallani Oroszország biztonsági aggodalmait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szándéka, hogy rávegye a világot, hogy végre végre meghallja és megértse aggodalmainkat, amelyeket pár évtizede próbálunk tolmácsolni a világnak, Európának és az Egyesült Államoknak, de senki sem hallgatott meg minket. Míg késő nem lett, döntést hoztunk a különleges katonai művelet megindításáról, hogy megszabaduljunk a határainknál létrehozott Anti-Oroszországtól

– mondta Peszkov, aki felkerült a nyugati szankciós listára is.

A szóvivő szerint a hadművelet a célkitűzések és a tervek szerint alakul, és senki sem gondolta, hogy néhány nap alatt lezajlik az egész. Hozzátette, egyértelmű jelei voltak annak, hogy az ukránok a Donyecki térségek elleni csapásra készülnek a február 24-i orosz támadás kezdete előtt.

Putyin mérges, de nem az ukrán népre

Kiemelte, hogy Ukrajna megszállása nem része a katonai műveletnek, és megismételte, hogy céljuk kizárólag az ország demilitarizálása és „nácítlanítása”, valamint az, hogy az ukránok elismerjék a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Vlagyimir Putyin nem haragszik az ukrán népre. Oroszországban sem haragszanak az ukrán népre. Ő azokra az emberekre mérgesek Ukrajnában, akik a NATO részévé akarják tenni az országot, hogy aztán amerikai nukleáris rakétákat telepíthessenek területére

– mondta Peszkov, hozzátéve, hogy Putyin azokra is mérges, akik megtiltják többek között azoknak az oroszoknak, akik már évtizedek óta Ukrajnában élnek, hogy oroszul beszéljenek, valamint azokra, akik náci jelképekkel járkálnak Kijevben és Lvivben.

A háború eseményeit szerdán is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatják.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin 2013. június 17-én. Fotó: Peter Muhly - WPA Pool/Getty Images)

Rovatok