Index Vakbarát Hírportál

Nehéz lesz megállapítani a kínai légibaleset okát

2022. március 23., szerda 08:33 | aznap frissítve

A repülőgép súlyosan megsérült a baleset során, ezért a vizsgálatok nagy nehézségekbe ütköznek.

A 132 emberrel a fedélzetén hétfőn lezuhant China Eastern Airlines repülőgép súlyos sérülései miatt a nyomozóknak nagyon nehéz lesz megállapítani a légibalesetet kiváltó okokat – közölték a hatóságok. 

Zhu Tao, a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAC) repülésbiztonsági igazgatója kedden elmondta, hogy a mentőalakulatok még nem találtak túlélőket, és továbbra is kutatják a hegyvidéki, erdős területet, ahol a Boeing 737-800-as lezuhant – olvasható a The Guardian cikkében.

A repülőgép súlyosan megsérült a baleset során, ezért a vizsgálatok nagy nehézségekbe ütköznek – mondta Zhu a katasztrófával kapcsolatos első kormányzati tájékoztatón, hozzátéve: „A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján még mindig nem tudjuk egyértelműen megítélni a baleset okát. A repülőgép a gyors süllyedés során nem reagált a légiirányítók többszöri hívására.”

A repülőgép „a felszállás előtt megfelelt a légialkalmassági előírásoknak, és a műszaki feltételek is stabilak voltak. A személyzet tagjai jó egészségnek örvendtek, és repülési tapasztalatuk megfelelt a hatósági előírásoknak” – mondta Sun Shiying, a China Eastern Airlines egyik tisztviselője egy tájékoztatón. 

Az MU5735-ös járat hétfőn a délnyugati Yunnan tartomány fővárosából, Kunmingból Guangzhou kikötővárosba tartott, amikor az utazómagasságról lezuhant, és kevesebb mint egy órával a tervezett leszállási idő előtt Guangxi hegyei közé zuhant. A balesetről Háy György, a Malév nyugalmazott pilótája és balesetvizsgálója, repülésbiztonsági szakértő nyilatkozott az Indexnek.

Egy jármű műszerfali kamerájából készült videóképeken úgy tűnt, hogy a repülőgép a függőlegeshez képest mintegy 35 fokos szögben zuhant a földre. 

(Borítókép: A mentősök a feketedoboz után kutatnak a repülőgép-baleset helyszínén a Guangxi Zhuang autonóm régiójában, Kínában 2022. március 22-én. Fotó: Zhou Hua/Xinhua via REUTERS)

Rovatok