Index Vakbarát Hírportál

Az etióp kormány egyoldalú humanitárius tűzszünetet rendelt el

2022. március 24., csütörtök 18:48 | aznap frissítve

Kövekkel dobálták meg a Tigrével határos, szintén konfliktus sújtotta Afar régió településeire induló konvojt és a segélymunkásokat, a sofőröket megverték.

Egyoldalú, határozatlan időre szóló humanitárius tűzszünetet hirdetett az addisz-abebai kormány a tigréi lázadókkal vívott konfliktusában annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak a forrongó észak-etiópiai tartományba.

Az etióp kormány azt reméli, hogy ez a tűzszünet jelentősen javít a helyi humanitárius helyzeten, és kikövezi az utat az észak-etióp konfliktus rendezéséhez minden további vérontás nélkül

– olvasható az Addisz-Abebában kiadott kormányzati közleményben, közölte az MTI.

Legessze Tulu kormányszóvivő a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva mondta el, hogy az addisz-abebai vezetés egyoldalú döntéséről van szó az emberek védelmében, és remélik, hogy a lázadók is tartani fogják magukat ehhez.

A tigréi felkelők egyelőre nem reagáltak.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus, olvasható az MTI-n.

A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Az ENSZ becslései szerint Tigré 5,5 millió lakosának több mint kilencven százaléka szorul élelmiszersegélyre, ugyanakkor a nemzetközi támogatás csak parányi része tudott eljutni a tartomány területére azóta, hogy az etióp csapatok kivonultak onnan tavaly június végén. A konfliktus szereplői kölcsönösen egymást vádolják a humanitárius segélyek elvágásával.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint 2021. december 15. óta nem volt segélyszállítmány Tigrébe.

Az OCHA szerint a segélyezést mindenekelőtt hatósági akadályok, a biztonsági helyzet, illetve a forráshiány nehezíti.

Helyi segélyszervezetek például arról számoltak be a Reuters információ alapján, hogy a Tigrével határos, szintén konfliktus sújtotta Afar régió településeire induló konvojt és a segélymunkásokat kövekkel dobálták meg, a sofőröket megverték, az élelmiszert pedig ellopták.

Rovatok