Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Válogatás nélkül ölik a civileket, nőket erőszakolnak meg, gyermekeket rabolnak el

2022. március 24., csütörtök 06:39

Világméretű tiltakozásra szólította fel szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen, ami egy hónapja tart Ukrajnában.

Az ukrán elnök legutóbbi beszédében úgy fogalmazott, Oroszország Ukrajna elleni inváziója a szabadság elleni háború, és az oroszok célja, hogy legyőzzék egész Európát és a világ szabadságát.

Ukrán jelképekkel vonuljatok fel, hogy megvédjétek Ukrajnát, a szabadságot, az életet. Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat! Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!

– fogalmazott az ukrán elnök, hozzátéve, hogy az orosz csapatok elpusztítják városaikat. Több száz civil halt meg, több százan megsebesültek, és több mint hárommillió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én támadást indított.

Válogatás nélkül ölik meg a civileket. Nőket erőszakolnak meg, gyermekeket rabolnak el, menekültekre lövöldöznek, humanitárius konvojokat fognak el, múzeumokat, iskolákat és kórházakat robbantanak fel. Mindent! Az orosz csapatok nem ismerik a gonosz határait

– idézi a CNN Zelenszkijt.

Egy hónapja tart a pokol

Vlagyimir Putyin Ukrajna lerohanását az első naptól különleges katonai műveletnek nevezi, de amit látunk, az egy atomhatalom civileket sem kímélő háborúja. Február 24-én Oroszország légi, szárazföldi és tengeri úton támadást intézett a 44 milliós Ukrajna ellen. Lakóövezetek borultak lángba, emberek milliói menekültek el a harcok elől, miközben százezrek estek csapdába egy-egy katlanná vált nagyvárosban. A háború első hónapját az Index-timeline segítségével foglaltuk össze, ezt itt nézheti meg

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédében beszél Kijevben 2022. március 23-án. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service /  Reuters)

Rovatok