Index Vakbarát Hírportál

Idaho kormányzója aláírta az abortuszt szigorító törvényt

2022. március 24., csütörtök 18:47 | aznap frissítve

Idaho kormányzója aláírta a jogszabályt, amely szerint a várandósság hatodik hetét követően megtiltja a terhesség megszakítását.

Idaho kormányzója aláírta azt a tagállami jogszabályt, amely a Texas államban korábban elfogadott törvényhez hasonlóan a várandósság hatodik hetét követően megtiltja a művi terhességmegszakítást, és lehetővé teszi a jogszabály bírósági peres eljárásban történő kikényszerítését az alkotmánybírósági fellebbezés elkerülése érdekében – az AP amerikai hírügynökség információi alapján hozta le az MTI.

Brad Little idahói republikánus kormányzó döntése értelmében

a meg nem született magzat családtagjainak számító személyek beperelhetik azt az orvost, aki a tagállamban abortuszt hajt végre a magzat szívverésének első észlelését követően.

Az aláírás ellenére a kormányzó aggodalmának adott hangot a törvény alkotmányosságával kapcsolatban, és kiemelte: Együttérzek minden idahói lakossal, aki szeretné megvédeni a még meg nem született kisbabája életét.” Ezt írta Brad Little abban a levélben, amelyet Janice McGeachin kormányzóhelyettesnek küldött, aki az idahói állami szenátus elnöke is egyben.

Ugyanakkor a kormányzó hozzátette: „Bár támogatom a magzatok életét védő politikát ebben a jogszabályban, attól tartok, hogy ez a legújabb civil jogi kezdeményezés rövid úton alkotmányellenesnek és rövidlátónak bizonyul.”

A konzervatív tagállamnak tekintett Idahóban elfogadott törvény harminc nappal az aláírását követően hatályba léphet, de támogatói bírósági felülvizsgálatokra számítanak.

Alkotmányellenesnek nevezték a jogszabályt

A jogszabályt ellenzők alkotmányellenesnek tartják a törvényt, és megjegyezték, hogy sok nő a terhesség hatodik hetéig nem is tudja, hogy várandós.

Viszont – ahogy a hírügynökség is írta – az embrió sejtjeinek elektromos tevékenysége a legfejlettebb technológia segítségével már a terhesség hatodik hetében kimutatható. Ez az elektromos tevékenység azonban még nem jelent szívverést, csak szívizom-tevékenységet, amely csak később válik kifejlett szívvé.

Az embriót a terhesség nyolcadik hetét követően nevezik magzatnak, de a szív tényleges kialakulása csak a várandósság kilencedik és tizenkettedik hetében történik meg.

Az idahói törvény a születendő gyermek esetén az apa, a nagyszülők, a testvérek, a nagynénik és a nagybácsik számára teszi lehetővé, hogy akár külön-külön is pert indítsanak az abortuszt végrehajtó orvos vagy intézmény ellen, és legkésőbb négy évvel a művi terhességmegszakítást követően legkevesebb húszezer dollárt követelhetnek kártérítésként

Erőszakos nemi közösülést elkövető személyek nem indíthatnak ilyen pert, de rokonaik igen.

A Planned Parenthood (Tervezett Család) nevű amerikai abortuszpárti szervezet tisztségviselője máris alkotmányellenesnek nevezte az idahói jogszabályt, és kijelentette, hogy

a Planned Parenthood hajlandó elmenni a legvégsőkig, és minden jogi lehetőséget kimeríteni, hogy visszaállítsák Idaho állam lakosainak jogát a művi terhességmegszakításhoz.

Több amerikai tagállamban is hasonló törvény elfogadását tervezik, többek között a déli Tennessee államban, ahol a múlt héten terjesztették be a texasi jogszabály mintájára készített törvénytervezetet.

Rovatok