Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland számos járványügyi korlátozást felold

2022. március 24., csütörtök 17:57

A tájékoztatás szerint április 4-től már nem kell oltási igazolást felmutatni a szigetország üzleteiben, éttermeiben és bárjaiban.

Új-Zéland a koronavírus omikron-változata által táplált járványhullám apadásával felold számos járványügyi korlátozást az elkövetkező két hétben – jelentette be Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán, adta hírül az MTI.

Mindemellett az oltási kötelezettséget is eltörlik bizonyos foglalkozási csoportok, így a tanárok, rendőrök és pincérek számára, és

csak az egészségügyi dolgozók, az időseket ápolók, a határőrök és a börtönőrök körében lesz továbbra is kötelező az oltakozás.

Március 25-től feloldják a köztéri gyűlésekre és gyülekezésekre vonatkozó százfős korlátozást, így lehetővé válik koncertek és sportrendezvények, például maratonok megtartása. A beltéri rendezvények tekintetében százról kétszázra emelték a résztvevők felső határát.

A maszkviselési kötelezettséget ugyanakkor fenntartják zárt helyeken,

így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a tantermekben a nyolcévesnél idősebb diákok számára.

Új-Zélandon volt a világon az egyik legszigorúbb zár

Ardern hangsúlyozta, hogy a kormányzat járványügyi intézkedései az utóbbi két évben segítettek gátat vetni a koronavírus terjedésének, életek ezreit mentve meg. Hozzátette: mindez segített a gazdaságnak is.

A wellingtoni kormány közlése szerint az országot április 12-én nyitják meg az ausztrál turisták előtt, majd május elsejétől további országok, egyebek között az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia állampolgárai számára – olvasható az MTI-n.

A nemzetközi turizmus adta Új-Zéland külkereskedelmi bevételeinek nagyjából ötödét, ezzel bruttó hazai termékének (GDP) öt százalékát. Ugyanakkor mindez gyakorlatilag eltűnt, amikor a szigetország a világ egyik legszigorúbb határzárlatát rendelte el a járvány kitörése után.

Mindemellett Új-Zélandon világ-összehasonlításban továbbra is az egyik legmagasabb a fertőzöttek és a kórházi ápolásra szorulók aránya, naponta átlagosan 17 ezer új esettel, de Ardern szerint a legnagyobb városban, Aucklandben már túl vannak a járvány csúcsán, és ez szerinte hamarosan így lesz az ország többi részén is.

Egészségügyi szakemberek és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezetői is arra figyelmeztettek az elmúlt napokban, hogy egyes országokban, ahol az omikron-variáns hullámának gyengülésével visszavonták az óvintézkedéseket, most újból a fertőzöttek számának megugrásával kénytelenek megbirkózni, közölte az MTI.

Rovatok