Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi egyetemi kampány indult az Ukrajnából menekülők megsegítésére

2022. március 24., csütörtök 11:21

Kelet- és közép-európai egyetemek fogtak össze, hogy a háború elől menekülő egyetemi oktatókat, hallgatókat és kutatókat, akadémikusokat segítsenek. Az ukrán menekültek számára egy nemzetközi kampány is elindult, hogy támogassák azokat, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

Az Ukrajnából nyugatra menekülő tudományos közösség tagjainak száma fokozatosan nő, a kelet- és közép-európai egyetemek pedig próbálnak minél több segítséget biztosítani számukra – írja a Sciencebusiness.

A pozsonyi Comenius Egyetem már jelentős számú kutatót fogadott be. Radomír Masaryk rektorhelyettes elmondta, hogy

több hallgató és kutató jelezte, hogy szeretnék folytatni tanulmányaikat vagy kutatásukat az egyetemünkön, amit mi szeretnék biztosítani számukra, ezért mindent megteszünk, hogy ez lehetséges legyen.

Hozzátette: többen lakhatást szeretnének kérni rövid időre, hiszen szeretnének visszatérni Ukrajnába a háború után.

A Wrocławi Egyetemen is hasonló a helyzet, ugyanis az Ukrajnából érkező menekültek jelentős részét Lengyelország fogadta be eddig. Przemyslaw Wiszewski rektor szerint nem lehet tudni, hány diák érkezik még az országba, és azt sem lehet megmondani, hogy hányan maradnak Lengyelországban. 

Elmondta, akárhogyan alakul Ukrajna helyzete, készek további diákot befogadni.

A felsoroltakon kívül még számos egyetem kínál szállást, valamint nyújt segítséget a költözéshez; Toomas Asser, az észtországi Tartu Egyetem rektora elmondta, hogy intézményük pénzügyi és pszichológiai támogatást nyújt az ukrán és orosz hallgatóknak.

A háború veszélye elől menekülők megsegítésére a kutatók Európa-szerte szervezkedni kezdtek, aminek eredménye az a nemzetközi kampány is, amely a Science for Ukraine nevet kapta, vagyis Tudomány Ukrajnáért. A kampány lényege, hogy a létrehozott weboldalon 

állásajánlatokat és kutatási lehetőségeket is meghirdetnek azoknak az ukrán kutatóknak, akik betölthetnek egy-egy megüresedett pozíciót.

De vannak egyetemek, ahol új állásokat hirdettek meg azoknak, akik kénytelenek voltak otthagyni munkahelyüket Ukrajnában. Továbbá a doktori ösztöndíjak számát is növelték már több egyetemen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Egy vasútállomáson, Przemyslben várakoznak az emberek, a lengyel–ukrán határ közelében 2022. március 22-én. Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP)

Rovatok