Index Vakbarát Hírportál

Állatokat mentettek ki Ukrajnából egy magyar önkéntes segítségével

2022. március 25., péntek 07:01

Egy ukrán nő állatmenhelyéről 28 macskát és a 3 kutyát mentettek ki az orosz bombázás közepén. A mentésben magyar önkéntesek is segítettek.

Anna Lopatonok az RTL-nek mesélte el, hogy édesanyja eredetileg nem akart elmenekülni. Egészen addig, amíg egyszer hajnali háromkor fel nem hívta őt azzal, hogy két találat érte az állatmenhely udvarát. Ekkor döntöttek úgy, hogy elmenekülnek az állatokkal együtt.

Először egy Kijev melletti faluból menekültek át Kijevbe, majd utána némi készülődés, újabb szállítódobozok beszerzése után onnan Lvivbe mentek, ahonnan továbbindultak. Egy magyar állatmentő már Ungvár közelében találkozott velük, és teherautóval felvette az állatokat.

Addigra az állatok már erős 24 órája dobozban voltak. Hát nem voltak vidám hangulatban, eléggé nyarvogósak voltak

– idézte fel a magyar állatmentő, Márton Vlad András. Hozzátette: utána még további 24 óra volt, mire átkeltek a határon.

Amikor ki lettek engedve, azt se tudták először, hogy hol vannak. Csak panaszkodtak, ettek, ittak, vécére mentek a jószágok

~ fogalmazott, hozzátéve: sok idő kell, amíg az állatok feldolgozzák a stresszt. Azt is elmondta, hogy a macskák közül 20 már gazdára talált, de nagy türelem kell hozzájuk.

Az állatok is stresszesek, de itt van Irina [Az állatmenhely tulajdonosa  a szerk.] a mai napig is. Most a rádió véletlenül elindult a kocsiban, ugrott egy métert, minden hirtelen zajtól ugrik egy métert

– mondta a magyar állatmentő, arról beszélve, hogy fel kell dolgozni még a háború okozta traumákat. 

Rovatok