Index Vakbarát Hírportál

Agyvérzést kaphatott a volt román elnök, miután kiderült egy súlyos titka

2022. március 25., péntek 19:42

Agyvérzést kaphatott Traian Basescu, Románia korábbi elnöke és az Európai Parlament jelenlegi képviselője, akiről két nappal ezelőtt derült ki, hogy együttműködött a kommunista korszak titkosrendőrségével, a Securitatéval.

A foter.ro úgy értesült, hogy Basescu csütörtökön kapott agyvérzést, amelyet követően magánrepülővel Franciaországba, egy párizsi kórházba szállították. A hírt először az Inpolitics nevű portál közölte a politikus hozzátartozóira hivatkozva.

A román legfelsőbb bíróság két napja, szerdán mondta ki, hogy a volt államfő éveken át a Securitate besúgója volt a kommunista korszakban (ebben az ügyben már évek óta zajlanak a vizsgálatok). Traian Basescu szerdán még azt reagálta a bíróság döntésére, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. 

Elképzelhető, hogy most a bírósági döntés okozta stressz is hozzájárult ahhoz, hogy a politikus agyvérzést kapott. Az Inpolitics szerint ugyanis Basescut már pár héttel ezelőtt is beutalták egy kórházba rosszullét miatt, vagyis az állapota eddig sem volt tökéletes, és a politikai botrány miatt csak romolhatott. 

A román hírügynökség cáfol

Az Agerpres román hírügynökség a volt államfőhöz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy álhír Basescu agyvérzése, és a politikust nem szállították el sehová géppel.

Traian Basescu 2004 és 2014 között volt Románia elnöke.

Rovatok