Index Vakbarát Hírportál

Az energiahordozók közös beszerzésében egyezett meg az Európai Unió

2022. március 25., péntek 21:09

Az Európai Unió vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően pénteken.

Ursula von der Leyen az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy az energiahordozók közös vásárlásával a közösség ki fogja használni kollektív alkuerejét. Ahelyett, hogy a tagállamok túllicitálnák egymást, és azáltal megemelnék az árakat, összevonják a keresletet – tette hozzá.

A tagországok vezetői támogatták az Európai Bizottság azon terveit is, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a tagállamoknak a jövő téli energiaellátás biztosítása és a növekvő költségek kezelése érdekében – idézi a brüsszeli testület elnökét az MTI. 

Egyelőre még érkezik gáz Oroszországból

Mint azt megírtuk, annak ellenére, hogy nyugati szankciók sorozata sújtja Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, az ország egyelőre még szállít gázt Európába. A kontinens továbbra is nagymértékben függ az orosz gáztól, amely az európai szükségletek mintegy 40 százalékát fedezi a Reuters elemzése szerint. Most sokan attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a helyzetet kihasználja, hogy megtorolhassa a szankciókat.

A fennálló helyzet miatt az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 2022 végéig 15 milliárd köbméterrel növeli az Európai Uniónak szállított cseppfolyósított gáz mennyiségét. A megegyezésnek az a célja, hogy az Európai Unió csökkenteni tudja az orosz energiahordozóktól való függőségét.

A közösség azt tervezi, hogy még idén az eddigi mennyiség kétharmadával csökkenti az Oroszországból érkező importot.

Rovatok