Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk

2022. március 26., szombat 15:31 | aznap frissítve

Európa stabilitása fontos Washington számára, az Egyesült Államok az egységes és biztonságos Európára támaszkodva vállalhatja fel globális szerepét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban a lengyel és az amerikai tárgyalóküldöttség megbeszélésének elején.

Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Joe Biden először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Az ezt követő plenáris egyeztetések elején közölte: Andrzej Dudával többek között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok „az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva” képes vállalni a világ más részein betöltött szerepét.

A két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is rendkívül fontos Európa stabilitása

– tette hozzá az amerikai elnök. Az ukrajnai háborúról azt mondta: az Egyesült Államok kész megnyitni határait 100 ezer ukrajnai menekült számára.

„Mindnyájan együtt vagyunk”

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is. Joe Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy annak keleti szárnyát „széttördeli, és leválasztja a Nyugatról”. „Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk” – fogalmazott.

Az észak-atlanti szerződés ötödik, kollektív védelemről szóló cikkelye szent kötelességvállalást jelent Washington számára. Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk

– nyomatékosította az amerikai elnök.

Joe Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon.

Az Andrzej Dudával folytatott tárgyalásokat megelőzően, szombat délelőtt Biden, Blinken és Austin Varsóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is találkozott – számolt be az MTI.

„Putyin egy mészáros”

A hivatalos lengyel-amerikai tárgyalások után, szombat délután Joe Biden a varsói Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített ügyintéző központba látogatott el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester kíséretében.

A stadionban megtartott rövid sajtóértekezleten az amerikai elnök hihetetlennek nevezte a menekültek lelki erejét.

Az ukrán gyermekek olyasmiket mondtak, hogy imádkozzak édesapjukért, bátyjukért, nagyapjukért

– osztotta meg Joe Biden benyomásait az újságírókkal.

A Mariupol bombázására vonatkozó újságírói kérdésre Biden kijelentette az orosz elnökről: „Putyin egy mészáros”.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Varsóban 2022. március 26-án. Fotó:  Evelyn Hockstein / Reuters)

Rovatok