Index Vakbarát Hírportál

Kabulban tilos a nőknek és a férfiaknak együtt menni vidámparkba

2022. március 27., vasárnap 13:54

Az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe – számolt be az MTI.

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium által közzétett beosztás szerint nők vasárnaptól keddig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat, ha iszlám hidzsábot viselnek. Férfiak pedig csak szerdától szombatig léphetnek be a vidámparkokba.

A tálib kormány egyre több korlátozást vezet be a közéletben. Csütörtökön arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon.

Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban. Több ország és nemzetközi szervezet felszólította a tálibokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül döntésüket.

(Borítókép: Afgán nők Kabulban 2012. november 17-én. Fotó: Daniel Berehulak / Getty Images)

Rovatok