Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok szerint Belaruszba vonulnak ki az oroszok, hogy újracsoportosuljanak

2022. március 27., vasárnap 16:05

Az ukrán hadsereg közölte, hogy néhány orosz egység Csernobilon keresztül vonul vissza, hogy Belaruszban újracsoportosuljon. A nyilatkozat szerint ezt követően ismét átcsoportosítják az egységeket Kijev bekerítésére.

Egy hónapig tartó heves harcok után Kijev közelében egyes orosz katonai egységek a csernobili tiltott zónán át Belaruszba vonulnak vissza, hogy újracsoportosuljanak, ami arra utal, hogy az oroszok logisztikai célokra használják az atomerőmű területét – közölte vasárnap az ukrán hadseregre hivatkozva a New York Times.

Az ukrán hadsereg nyilatkozata az orosz csapatok részleges visszavonásáról Csernobil felé újabb jele annak, hogy a Kijev elleni orosz támadás megakadt.

Az amerikai lap nem tudta megerősíteni az ukrán kijelentést, de ez összhangban van azzal, amit a nyugati hírügynökségek állítanak a Kijevtől északnyugatra folyó harcokról. 

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz 35. kombinált fegyveres hadsereg – egy nagy alakulat orosz katonai elnevezése – meg nem határozott számú egységét vonták vissza, hogy újracsoportosuljanak, miután veszteségeket szenvedtek a harcokban.

A közleményben azt írták, több egység visszahúzódott Csernobil területére, majd onnan átkelhettek Belaruszba. Elképzelhető, hogy az egységek átcsoportosítása és megerősítése után ismét átcsoportosítják őket Kijev bekerítésére.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:   Orosz katonák egy tankon Volnovaha városában, Ukrajnában 2022. március 26-án. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok