Index Vakbarát Hírportál

Kilenc szó az amerikai elnöktől, amivel megdöbbentette a világot

2022. március 28., hétfő 11:21

Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon – óriási politikai vihart kavart Joe Biden államfő hétvégi, lengyelországi látogatásán elhangzott váratlan mondata, amely szerint Vlagyimir Putyint Ukrajna elleni támadása miatt el kell tiltani a hatalomból.

Joe Biden szokatlan megjegyzésének nemcsak globális visszhangja jelentős, de odahaza is komoly kritikák kereszttüzébe került. 

Jim Risch, a szenátus külügyi bizottságának republikánus képviselője a CNN-nek adott interjújában elismerte, hogy a Biden-adminisztráció mindent megtett, hogy megállítsa a háború eszkalációját, majd azt mondta: 

Bárcsak a saját forgatókönyvénél maradna! Sokkal többet nem tehet az eszkalációért, mint hogy rendszerváltást követel.

Rob Portman, ohiói republikánus szenátor sem rejtette véka alá a véleményét: 

Mindannyian úgy gondoljuk, hogy a világ jobb hely lenne Vlagyimir Putyin nélkül. De ez nem az Egyesült Államok hivatalos politikája. Ugyanis ha mi azt mondjuk, hogy a rendszerváltás a mi stratégiánk, akkor ezzel az orosz propagandisták és Vlagyimir Putyin kezére játszunk

– hangzott el az NBC Meet the Press című műsorában.

Ezekkel a véleményekkel némiképp összecsengenek a francia elnök szavai is. Emmanuel Macron, aki már több alkalommal is megpróbálta rávenni Putyint a tűzszünetre, a France 3 televíziós csatornának azt mondta: 

Nem használnék ilyen kifejezéseket, mert még mindig tárgyalok Putyin elnökkel.

A francia elnök Bidennek azokra a varsói szavaira reagált, miszerint Putyin egy mészáros. Az amerikai elnök a Narodowy Stadionban az ukrán menekültekkel való találkozója után tartott rövid tájékoztatóján fogalmazott így. 

A CNN csokorba szedte a legizgalmasabb kérdéseket: 

A Biden-adminisztrációval nem túl ellenséges CNN elemzői szerint abból a gyorsaságból, amellyel a washingtoni tisztviselők dolgoztak Biden megjegyzésének tisztázásán, egyértelmű volt, hogy tudták, az elnök szavai nagy felzúdulást okozhatnak, és akár súlyosbíthatják az európai geopolitikai helyzetet. 

A forgatókönyvben nem szereplő megjegyzéseiben Biden az orosz elnökről szólva azt mondta: „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon."  A Fehér Ház egyik tisztviselője gyorsan finomított: Biden arra gondolt, hogy „Putyin nem gyakorolhatja a hatalmat szomszédai vagy a régió felett", szerinte Biden nem az orosz rendszerváltásra utalt.

Antony Blinken külügyminiszter még ennél is kategorikusabb volt vasárnapi jeruzsálemi útján.

Nincs rendszerváltási stratégiánk sem Oroszországban, sem bárhol máshol. Ez, mint minden esetben, az adott ország lakosságán múlik. Ebben az esetben az orosz népen

– mondta az amerikai diplomácia vezetője. 

A CNN elemzői világossá teszik: veszélyes lenne minden olyan elképzelés, amelyben az Egyesült Államok a konfliktust Putyin leverésére irányuló kísérletnek tekinti, mert ezzel az adminisztráció Amerika és Oroszország közötti közvetlen konfrontációvá emelné az ukrajnai háborút. 

Nem mellesleg éppen az amerikai elnök volt az, aki nem adta áldását arra, hogy a NATO közvetlenebb szerepet vállaljon a háborúban. Joe Biden határozottan blokkolta azt a lengyel tervet, hogy a NATO szovjet gyártású vadászgépeket küldjön Ukrajnába.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Varsóban tartott beszéde közben, 2022. március 26-án. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Rovatok