Index Vakbarát Hírportál

Három szlovák diplomatát utasított ki Oroszország

2022. március 28., hétfő 14:46

Az érintettek Szlovákia moszkvai nagykövetségén teljesítettek szolgálatot. A döntés valószínűleg válaszlépés lehet, ugyanis két héttel korábban a szlovák külügy összeegyeztethetetlen tevékenység miatt utasított ki három orosz diplomatát.

Diplomatákat utasított ki Oroszország. Összesen három személyt érint a döntés, akik valamennyien Szlovákia moszkvai nagykövetségén teljesítenek szolgálatot. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a három szlovák diplomata kiutasítása válaszlépés Moszkva részéről.

A szlovák külügy ugyanis két héttel korábban szintén három orosz diplomata kiutasításáról döntött, akik hazájuk pozsonyi nagykövetségén dolgoztak.

A döntést a szlovák tárca azzal indokolta, hogy a három orosz diplomata tevékenysége összeegyeztethetetlen volt a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

Kiutasításukat az orosz külügyminisztérium indokolatlannak minősítette, egyúttal jelezte: a lépés nem marad válasz nélkül, ami a két ország kétoldalú kapcsolatainak romlásához vezet.

A szlovák diplomaták kiutasításáról hozott moszkvai döntést Pozsony is indokolatlannak minősítette. Állásfoglalásában Szlovákia leszögezte: a szlovák diplomaták a világon mindenhol szigorúan betartják a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt – adta hírül az MTI.

Észak-Macedóniában is léptek

Öt orosz diplomatát nyilvánított nem kívánatos személlyé az észak-macedón külügyminisztérium, és valamennyiüket kiutasította az országból. Az érintett diplomaták összesen öt napot kaptak a balkáni ország elhagyására.

A titkosszolgálati jelentések szerint az orosz diplomatáknak Szlovákiához hasonlóan azért kell elhagyniuk Észak-Macedóniát, mert olyan tevékenységet folytattak, amely nem egyeztethető össze a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

Rovatok