Index Vakbarát Hírportál

Koronabónusz-támogatást kapnak az osztrák egyetemek hallgatói

2022. március 28., hétfő 14:46

Az osztrák egyetemek hallgatói háromszáz eurós támogatásban részesülhetnek, amennyiben 2021 novemberében tanulmányi ösztöndíjra vagy mobilitási ösztöndíjra voltak jogosultak.

Azoknak az osztrák egyetemeken tanuló hallgatók számára, akik tanulmányi ösztöndíjban vagy mobilitási támogatásban részesültek 2021 novemberében, 

az osztrák állam háromszáz eurós koronabónuszt utal ki az elkövetkezendő napokban

írja a Der Standard .

A támogatás egyszeri alkalomra szól, a havi támogatások mellett utalják a diákoknak, külön pályázatot vagy kérvényt ezzel kapcsolatban nem kellett senkinek benyújtania. 

Összesen nagyjából ötvenezer diák jut hozzá az összeghez, ami körülbelül 15 millió eurónak megfelelő támogatás. A korábbi tervek szerint 150 eurós támogatást akartak kiutalni a jogosultak részére, azonban az összeget nem sokkal később megduplázták.

Martin Polaschek (ÖVP) oktatási miniszter elmondta, hogy először a koronavírus-járvány, most pedig az infláció van kihatással mindenki anyagi helyzetére, ezért is tartják fontosnak, hogy 

támogassák azokat, akik anyagi nehézségekkel küzdenek.

Hozzátette: ősszel a hallgatói ösztöndíjakat is emelni kívánják, jelenleg nyolc-tíz százalékos emelést irányoztak elő, de ez további költségvetési forrást igényel.

A továbbiakban szeretnének kialakítani egy moduláris rendszert, amelyben megszabnak egy alaptámogatási összeget, amely az életkörülményektől függ majd, így az emelések mértékét is bizonyos szempontok szerint fogják szabályozni.

Rovatok