Index Vakbarát Hírportál

Világháborúról beszélt Zelenszkij az oroszoknak, töröltették az anyagot

2022. március 28., hétfő 06:44

Egy orosz független média interjút készített Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ugyan az orosz hatóságok gyorsan törölték a vasárnap megjelent anyagot, a benne megfogalmazottak optimizmust sugallnak az orosz–ukrán háborúra nézve: az ukrán elnök azt mondta, kész megállapodni az oroszokkal a donbászi területről. Jön a népszavazás?

Egy orosz online portál videós interjút készített Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, amit vasárnap el is kezdett sugározni az országban. A hírportált azonban gyorsan felkeresték az orosz hírközlési szabályozók, akik arra utasították, hogy szedjék le a megjelent anyagot, és közölték velük, hogy eljárás indult ellenük – számolt be a Guardian

Az interjúban Zelenszkij többek között az orosz elnök propagandájáról és a háború miatti brutális körülményekről is szót ejtett, azt mondta:

Holttestek vannak szerte a városban, akik orosz katonák és civilek egyaránt. Az utcákon mindenütt halottak sokasága. 

Zelenszkij készen áll a kompromisszumokra 

Az ukrán elnök az interjúban azt is elismerte, hogy lehetetlen teljesen kiszorítani az oroszokat Ukrajna területéről, szerinte az egy harmadik világháborúhoz vezetne. 

Zelenszkij azt mondta, hogy kompromisszumot akar kötni Moszkvával a donbászi területről, amelyet 2014 óta részben az oroszok által támogatott szakadár csoportok vezetnek. 

Hozzátette, hogy felmerült a Kremlben a népszavazás lehetősége, hogy a hasonló területeken eldöntsék az ott élők, hogy Oroszországhoz akarnak-e tartozni. A vasárnap publikált interjúban azt mondta: 

Ukrajna hajlandó megvitatni a semleges státusz elfogadását az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként, de ezt a harmadik feleknek kellene garantálniuk, és népszavazáson kellene szavazásra bocsátani. 

Az ukrán kormányfő azonban leszögezte: a megállapodás csak akkor lehetséges, ha az orosz csapatok először kivonulnak az ország azon területeiről, amelyeket megszálltak a februári invázió kezdete óta. Az ukrán elnök mindazonáltal készen áll kompromisszumot kötni: 

Biztonsági garanciák, semlegesség, és mentesség a nukleáris fegyverektől. Készek vagyunk mindezekre

– mondta Zelenszkij, aki arról is beszélt, hogy Ukrajna az orosz nyelv ukrajnai használatáról is tárgyalt az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon. Ugyanakkor Ukrajna demilitarizálásáról nem volt hajlandó tárgyalni. 

Vagy mégsem? 

Az orosz interjúja kiszivárgása után pár órával, Zelenszkij megosztott egy videóüzenetet vasárnap éjszaka, amelyben megcáfolja korábbi kijelentését, és azt mondja: Ukrajna függetlenségének és területi egységének megtartását tekinti fő prioritásának, és ezt a törökországi tárgyalásokon is világossá fogja tenni – számolt be az MTI. 

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja bejelentette, hogy az orosz–ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban.

Tehát Zelenszkij továbbra is létfontosságúnak tartja Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, elmondása szerint ez teszi lehetővé, hogy az országban ismét béke legyen. Az ukrán elnök azonban nem cáfolta meg a tegnap kiszivárgott interjú további pontjait, miszerint Kijev a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem nukleáris státus kérdésében készen áll a megegyezésre.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. március 26-án. Fotó:  Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters)

Rovatok