Index Vakbarát Hírportál

Hetente több száz bűncselekményt követnek el oroszok és ukránok ellen Németországban

2022. március 29., kedd 11:01

Az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben is tapasztalnak bűncselekményeket a Németországban élő orosz, illetve ukrán származású emberek ellen. Többségük oroszellenes.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben több ezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el tavaly Németországban – számolt be az MTI a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetőjére hivatkozva.

Holger Münch szerint meglehet, hogy az alaptörvény ellen szegülő bűnözők a járvány után új témát keresnek majd, hogy tovább rombolják az állam tekintélyét. Elmondása szerint 2011 óta folyamatosan emelkedik a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban.

Ez a szám tavaly is új csúcsra emelkedett, a hatóságok először regisztráltak ötvenezernél is több politikai indíttatású bűncselekményt. Ez azt mutatja, hogy a gyors társadalmi változások és a politikai rendszerbe vetett bizalom sok helyütt alacsony szintje miatt „a radikalizálódásnak kedvező légkör” alakult ki az országban – jelentette ki a BKA vezetője.

Ebben a légkörben formálódott mozgalom a járvány lassítását szolgáló korlátozások ellen. A szélsőségesek tavaly nagyjából kilencezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el a járvánnyal összefüggésben. Holger Münch szerint a járvány után új témájuk lehet például az éghajlatváltozás, attól függően, hogy milyen korlátozások vagy terhek, költségek kapcsolódnak hozzá. Az új társadalmi kihívásokkal együtt minden bizonnyal a politikai indíttatású bűncselekmények száma is új csúcsokra emelkedik majd – fűzte hozzá.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal már ki is dolgozott egy új statisztikai kategóriát ezekre az esetekre, ami „az állam alkotmányvédelmi szempontból releváns delegitimációja” nevet kapta. A BKA is kiigazítja a statisztikai nyilvántartását, hogy egyértelműbben tudják osztályozni az új típusú politikai bűncselekményeket – fejtette ki Holger Münch.

A BKA vezetője elmondta azt is, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben tapasztalnak bűncselekményeket a Németországban élő orosz, illetve ukrán származású emberek ellen. Hetente nagyjából kétszáz ilyen esetet jegyeznek fel, a többségük oroszellenes. A bűncselekmények a sértegetéstől és fenyegetéstől a fizikai erőszakig terjednek, és előfordul garázdaság is.

Rovatok