Index Vakbarát Hírportál

Hamis befektetést ígértek telefonon, 108 embert vettek őrizetbe

2022. március 29., kedd 13:22

Több mint száz telefonos csalót vettek őrizetbe Litvániában és Lettországban. A szervezett bűnözői csoport nem létező befektetéseket értékesített telefonon keresztül gyanútlan vásárlóknak, a gyanúsítottak havonta több mint 3 millió eurós (mintegy 1,1 milliárd forint) jogtalan hasznot értek el.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az Europol (Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete) és az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, szintén hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust) támogatásával a lett és a litván rendőrség 108 embert vett őrizetbe Rigában és Vilniusban azzal a gyanúval, hogy telefonos ügyfélszolgálatnak álcázott hálózatot üzemeltettek kizárólag csalás elkövetésére.

A bűnözői csoport mintegy 200, angolul, oroszul, lengyelül és hindiül beszélő alkalmazottat foglalkoztatott, akik telefonon keresztül jövedelmező befektetési lehetőségeket ígértek, nem létező bitcoinkészleteket, különböző árucikkeket és külföldi valutákat kínáltak.

Az összehangolt művelet során Lettországban 80, Litvániában pedig 28 embert vettek őrizetbe. Nagy mennyiségű készpénzt és luxusautókat foglaltak le, valamint bankszámlákat zároltak. Emellett 95 ezer eurót koboztak el kriptovalutában – közölte az uniós rendőrségi együttműködési szervezet.

Rovatok