Index Vakbarát Hírportál

Szétlopják az orosz tankokat, tízből kilenc használhatatlan

2022. március 29., kedd 20:48

Nem elég az oroszoknak az ukrán hadseregnek a vártnál jóval keményebb ellenállása, még a saját trehányságukkal is meg kell küzdeniük. Kijevi források szerint öngyilkos lett az orosz hadsereg 4. harckocsizó hadosztálya 13. ezredének parancsnoka, amikor azt tapasztalta, hogy a tartalékból megkapott tankjainak 90 százaléka használhatatlan, vagy a hanyag karbantartás miatt, vagy azért, mert a raktárban minden színesfém alkatrészt kiloptak a járművekből.

A kijevi honvédelmi minisztérium közlése szerint az orosz hadsereg 4. harckocsizó hadosztálya 13. ezredének parancsnoka főbe lőtte magát, amikor azt tapasztalta, hogy a veszteségei pótlására a hátországi raktárakból megérkezett tankjainak kilencven százaléka használhatatlan volt. 

Arról már korábban is írt az Index, hogy az orosz hadsereg meglehetősen szakszerűtlenül, trehány módon tárolta a járműveket, amelyek az évek során berozsdásodtak, az elektromos vezetékek szétrohadtak, gyakorlatilag alkotóelemeire hullott a tank, amikor kihozták a raktárból. A probléma a jelek szerint most még égetőbb, amikor az óriási veszteségeket pótolniuk kellene az oroszoknak.

Gyakori eset, hogy amikor kihozzák a harcjárműveket vagy a teherautókat a garázsból, döbbenten tapasztalja a kezelőszemélyzet, hogy minden színesfém huzalt és alkatrészt kiloptak belőle, hiszen azt jó pénzért értékesíteni lehet a piacon. Az orosz hadügyminisztériumból származó forrás szerint a határ közelében, a brjanszki terület Klimove nevű városában szerelőműhelyt kellett létesíteni, ahol úgy-ahogy kipofozzák azokat a harci eszközöket, amelyek használhatatlan állapotban gurulnak ki a raktárakból, garázsokból.

Ukrán források úgy tudják, hogy az oroszok utánpótlása gyakorlatilag elapadt, mert a tartalékból érkező harci eszközök nagy része nem hadra fogható. Egy parancsnok arról panaszkodott, hogy tízből kilenc tank nem harcképes.

Volt olyan harckocsi is, amelynek a komplett motorját kilopták.

A harckocsizó ezred parancsnokának öngyilkosságát egyelőre nem erősítették meg független forrásból, igaz, nem is cáfolták. 

Az Oryx nevű katonai blog értesülései szerint – amely vizuális tapasztalatok alapján gyűjti az adatokat – március 26-áig 1891 harci járművet vesztett az orosz hadsereg. Ebből 939 megsemmisült, 35 megrongálódott, 229-et ott hagytak a harcmezőn, 688-at pedig megkaparintottak az ukránok. Szakértők szerint a valós számok ennél lényegesen magasabbak. Ami pedig az emberveszteséget illeti, ukrán források szerint eddig 17 000 orosz katona esett el a harcokban.

Ugyancsak kétségbe ejtő – mármint orosz szempontból –, hogy hét tábornokuk is meghalt már a csatamezőn. A legújabb elesett főtiszt Jakov Rezancev altábornagy, a 49. hadsereg parancsnoka.

Emlékezetes módon Rezancev tábornok volt az, aki a hadjárat negyedik napján azzal kérkedett, hogy órákon belül megadásra kényszerül az ukrán hadsereg. 

Jurij Medvegyev ezredes, a 37. gépesített lövészzászlóalj parancsnoka dicstelen halált halt: miután egysége borzalmas veszteségeket szenvedett, a katonái fellázadtak, és egy tankkal halálra taposták. 

Ez utóbbi eset annyira valószínűtlennek hangzik, hogy erősen megkérdőjelezhető a hitelessége.

Vlagyiszlav Jersov tábornokot pedig, a 6. hadsereg parancsnokát a hadvezetés leváltotta, miután csapatai kudarcot kudarcra halmoztak. Mindez alátámasztani látszik azokat a híreket, miszerint az orosz hadsereg harci morálja rendkívül alacsony.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2022. március 7-én közzétett képen egy állítólagos orosz tankegység előretörése látható a kijevi régióban. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP)

Rovatok