Index Vakbarát Hírportál

Lábon lövik az elfogott orosz katonákat az ukránok?

2022. március 30., szerda 18:27

A BBC részletes írást közölt arról a közösségi médiában megjelent videóról, amely szerint ukrán fegyveresek orosz hadifoglyokat lőttek lábon a napokban.

Erről a felvételről korábban részletesen írtunk már ebben a cikkünkben, itt azonban csak a videó egy részét mutattuk be (a képsorok megtekintését azonban így is csak erős idegzetűeknek ajánljuk!). 

Valerij Zsaluzsnij ukrán főparancsnok az esetre reagálva először azt állította, hogy az oroszok „rendezték meg” ezeket a videókat. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó viszont azt ígérte, hogy részletesen kivizsgálják az esetet. Ugyanezt mondta az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziójának vezetője, Matilda Bogner is, aki „nagyon aggasztónak” nevezte a felvételt.

BBC szerint a felvétel először vasárnap reggel jelent meg a közösségi médiában. A brit hírportál most részletesen elemezte a felvételt. 

Azt nem tudták megállapítani, hogy a videó hiteles-e vagy sem, néhány fontos részletet azonban sikerült tisztázniuk:

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy hiteles-e a videó, vagy hogy kik szerepelnek rajta, de elképzelhető, hogy a későbbiekben még kiderülnek újabb részletek ezzel kapcsolatban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Ukrán katonák az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt 2022. március 29-én. Fotó:  Pétrosz Jannakurisz / AP / MTI)

Rovatok