Index Vakbarát Hírportál

Nepál mégsem tiltja ki az orosz hegymászókat a Himalájáról

2022. március 30., szerda 19:24

Kilenc orosz kapott engedélyt nepáli csúcsok megmászására idén tavasszal, annak ellenére, hogy ukrán diplomaták és hegymászók a kitiltásukat kérték a világ legmagasabb hegyeiről.

Nepáli tisztviselők azonban jelezték, hogy továbbra is engedélyeket adnak mindenkinek, aki betartja a nepáli kormány szabályait és előírásait – számolt be róla a BBC.

Úgy gondoljuk, hogy hegyeink globális értékek, és minden olyan ország polgárának, aki hajlandó meglátogatni őket, lehetővé kell tenni, hogy ezt megtegye, mindaddig, amíg ezt törvényes keretek között teszik

– fogalmaz a Nepáli Hegymászó Szövetség.

Most indul a tavaszi mászószezon, amely általában május végéig tart, és eddig egy orosz hegymászó kapott engedélyt az Annapurna I (8091 méter) megmászására, nyolc másik pedig 6500 méter alatti csúcsra.

A Mount Everest és a világ második legmagasabb hegyének, a K2-nek az első ukrán női meghódítója, Irina Galay Instagramján azt írta, hogy mindaddig, amíg a háború tart, az oroszoknak nem szabad hegyet mászniuk.

Amíg nincs béke, nincs csúcshódítás sem. Remélhetőleg hamarosan eljön a béke.

Tavaly a tavaszi és őszi hegymászószezonban 49 oroszt és 19 ukránt regisztráltak a 8000 méternél magasabb nepáli hegyekre. Közülük 14 orosz és hat ukrán hegymászó egyenesen az Everestet célozta meg.

2021-ben rekordszámú, több mint 400 külföldi hegymászó kért és kapott engedélyt csak a Mount Everest megmászására. Az idei tavaszi szezonban azonban csak három, 16 fős Everest-expedícióra adtak ki engedélyt, pedig a tavaszi szezon hagyományosan mozgalmasabb, mint az őszi. A háború miatt ugyanis nemcsak oroszok és ukránok, de más európai hegymászók is rendre lemondták a járataikat.

(Borítókép: Paula Bronstein / Getty Images)

Rovatok