Index Vakbarát Hírportál

Videón látható, milyen elképesztő pusztítást végeztek Mariupolban

2022. március 31., csütörtök 11:53

Mariupol épületeinek 90 százaléka megsérült, 40 százaléka pedig megsemmisült, beleértve kórházakat, iskolákat, óvodákat és gyárakat. A pusztításról most drónfelvételt készítettek.

Mariupolban végezték a legsúlyosabb pusztítást azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. A területet az elmúlt több mint egy hónapban számos támadás érte, és az orosz fegyveres erők egyik kulcsfontosságú célpontja a kikötőváros, mivel az elfoglalásával szárazföldi folyosót lehet létrehozni az annektált Krím félsziget, valamint az oroszok által elfoglalt Luhanszk és Donyeck között.

Az ENSZ keddi jelentése szerint az eddigi támadások miatt több ezer ukrán civil halt meg Mariupolban, míg Vadim Bojcsenko polgármester szerint jóval több az áldozat: ötezer ember meghalt, köztük körülbelül 210 gyermek, és körülbelül 160 ezer ember rekedt a városban fűtés nélkül.

Emellett Mariupol épületeinek 90 százaléka megsérült, ebből 40 százalék pedig teljesen meg is semmisült, beleértve kórházakat, iskolákat, óvodákat és gyárakat.

Erről az elképesztő pusztításról közölt drónfelvételt a Sky News.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden mondta azt Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy Mariupol bombázása addig folytatódik, amíg a védők meg nem adják magukat, Oroszország ugyanakkor bejelentette, hogy kizárólag humanitárius céllal javasolt tűzszünetet az ukrán félnek, hogy csütörtökön ki lehessen menekíteni az összes civilt a városból.

45 buszt küldenek Mariupolba, hogy evakuálják azokat, akik ott rekedtek

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a humanitárius folyosót Bergyanszk kikötőjén keresztül Zaporizzsja felé nyitják meg, ahol az ENSZ és a Vöröskereszt is segíti az evakuációs műveletet.

A Mariupolba vezető útvonalon 45 buszt küldünk, 28 busznak engedélyt kell kérnie, hogy áthaladhasson a vaszilivkai orosz ellenőrző ponton, 17 busz pedig már elhagyta Zaporizzsját. Mindent megteszünk, hogy a buszok még csütörtökön megérkezzenek Mariupolba, és felvegyék azokat, akik még nem tudták elhagyni a várost

– közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Leon Klein / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok