Index Vakbarát Hírportál

Guardian: Magyarország szándékosan torzítja az országba érkező menekültek számát

2022. március 31., csütörtök 14:40

Guardian azt állítja, hogy a magyar állam a nagyobb összegű uniós menekültellátási támogatás érdekében felfújja, torzítja a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek számát. A parlamenti választások előtt néhány nappal az Orbán-kormány azt hirdeti, hogy lakosságarányosan a magyarokhoz érkezett eddig a legtöbb menekült. Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára azt mondta, hogy a válság elől több mint 540 ezer menekülőt fogadtak be.

Ugyanakkor a Magyar Helsinki Bizottság, amely civil szervezetként tevőlegesen is részt vesz a menekültek ellátásában, azt állítja, hogy ezek a kormányzati adatok félrevezetők, mert nagyságrendekkel kevesebb a nálunk maradó menekültek száma, mivel a többség továbbutazik.

Ezzel együtt azt is állítják, hogy a magyar hatóságok nem megfelelően tájékoztatják az itt maradókat az őket megillető ideiglenes védelemről, szemben Lengyelországgal vagy Szlovákiával, ahol online űrlapokat kitöltve lehet folyamodni a menedékes státuszért. A tömegesen érkező menekültek közül március 27-vel bezárólag mindössze 7749 ember folyamodott Magyarországon menedékes státuszért. Ez azt jelenti, hogy akinek a lehetséges 45 napon belül kedvezően bírálják el kérvényét, az – összhangban a menekültek kezeléséről hozott egységes uniós szabályozással – államilag biztosított ellátásban részesül.

Vagyis az államnak kötelessége onnantól biztosítani a menekült számára szállást, étkezést, orvosi ellátást, illetve bizonyos szakmák esetében külön engedély nélkül is dolgozhatnak.

Pardavi Márta, a Helsinki bizottság társelnöke azt mondta, hogy a menedékes státuszért folyamodók meglehetősen alacsony száma azt bizonyítja, hogy a menekültek nagy része csak átutazik Magyarországon, a többieknek pedig valószínűleg gondjai akadtak azzal, hogy milyen jogi lehetőségei lennének nálunk.

Az, hogy hány ember lép be a magyar határon, nem ad támpontot arra vonatkozóan, hogy hányan maradnak mindössze addig magyar területen, míg átutaznak az országon. A valóságban nagyságrendekkel kevesebb ukrán menekült tartózkodik az országban

– hangsúlyozta a Helsinki bizottság társelnöke.

Csehországban például a menekültáradat kezdete óta 242 ezer ideiglenes vízumot adtak ki a menekülteknek. A teljes menekültlétszám Csehországban háromszázezer körül lehet, vagyis jóval alatta marad a magyar határon belépők számának.

Rovatok