Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom kivált német leányvállalatából, a Gazprom Germaniából

2022. április 1., péntek 19:49

Március 31-én a Gazprom-csoport megszüntette részvételét a német Gazprom Germania GmbH-ban és annak minden eszközében. A német kormány felszólított minden fogyasztót, hogy azonnali hatállyal a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a felhasználást.

Az orosz Gazprom energiaipari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy kivált német leányvállalatából, a Gazprom Germaniából – közölte a cég közleményében.

Március 31-én a Gazprom-csoport megszüntette részvételét a német Gazprom Germania GmbH-ban és annak minden eszközében, beleértve a Gazprom Marketing & Trading Ltd.-t is – közölte a Gazprom a Telegram-csatornáján. A Gazprom Germania hétfőn nyilatkozik az ügyben – írja a CNN.

Közben a német Szövetségi Hálózati Ügynökség, amely az ország közműszabályozó hivatala, a honlapján közölte: „a gázellátás stabil Németországban”, és az országba irányuló gázszállításokban „nem észleltek zavarokat”. A gázhálózatok üzemeltetői nem jelentettek rendkívüli eseményeket.

A töltöttségi szintek a közlemény szerint a 2021-es és a 2017-es szintekhez hasonlók. 

Németország szerdán korai figyelmeztetést adott ki a lehetséges földgázhiányra az Oroszországgal folytatott fizetési vita miatt, amely energiaadagoláshoz vezethet Európa legnagyobb gazdaságában.

Moszkva a múlt héten közölte, hogy a meglévő gázszállítási szerződéseknek megfelelően nem dollárban vagy euróban, hanem rubelben szeretne fizetést kapni, és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a szállítást, ha ez nem történik meg.

A Kreml követelését Németország és a vezető fejlett gazdaságokat tömörítő G7-csoport elutasította. A német kormány felszólított minden fogyasztót, hogy azonnali hatállyal a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a felhasználást. 

Az Oroszország elleni szankciókra adott putyini reakció Nyugat-Európa energiaellátásának a biztonságát rengetheti meg. Mindeközben az Európai Unió tisztviselői a Gazprom németországi irodáiban már házkutatást is tartottak, hogy kiderítsék, milyen szerepe lehet az orosz gázóriásnak a rekordmagasra nőtt gázárban. Az eljárás azért is figyelemre méltó, mert a magyar kabinet mellett a német kormány volt az, amely mindent megtett azért, hogy az orosz gázszállításokra ne terjedjen ki a Moszkvával szembeni gazdasági szankció.

Rovatok