Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok pusztító légicsapást hajtottak végre orosz területen

2022. április 1., péntek 09:51 | aznap frissítve

Péntek hajnalban légicsapást hajtottak végre egy üzemanyagraktár ellen Belgorodban, a határ közelében lévő orosz városban. Az oroszok szerint két ukrán helikopter hajtotta végre az akciót, amely – ha igaz – azért figyelemre méltó, mert az ukránoknak eddig ilyesféle csapást nem sikerült végrehajtaniuk.

Az üzemanyagraktár kigyulladásáról először ebben a cikkünkben számoltunk be több videóval. Akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi okozta a tüzet.

Később a belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy egy ukrán helikoptertámadás következtében gyulladt ki az üzemanyagraktár. A légicsapásról eközben több felvételt is nyilvánosságra hoztak a közösségi médiában.

Orosz idő szerint péntek délelőtt az üzemanyagraktár még mindig nagy tűzzel égett. Akkora már mintegy 200 tűzoltót vezényeltek ki oda, de az épület így is nagy lánggal égett tovább.

Mindeközben egy újabb videó jelent meg a légicsapásról. Egy katonai szakértő ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a második világháború óta nem hajtottak végre ilyen légicsapást Oroszország ellen.

Ukrán részről egyébként még mindig nem adtak ki közleményt az akcióval kapcsolatban, vagyis egyelőre nincs megerősítve, hogy valóban az ukránok állnak a hadicselekmény mögött. 

Hamis zászlós akció? 

Egyesek szakértők azt valószínűsítik, hogy valójában hamis zászlós akcióról van szó, tehát az oroszok hajtottak végre csapást a saját városuk ellen. Szerintük ugyanis kicsi a valószínűsége annak, hogy az ukránok akár csak megpróbálnának egy ilyen akciót úgy, hogy az oroszok ellenőrzik még az ukrajnai légtér jelentős részét is.

E szakértők szerint a csapás célja az lehetett, hogy megfélemlítsék az orosz polgárokat, és ezzel is indokoljanak egy újabb mobilizációt, vagyis azt, hogy még több csapatot küldjenek Ukrajnába harcolni. 

Máshol is károk keletkeztek 

Mindeközben a Telegramon arról számoltak be többen is, hogy Belgorod Szevernij nevű ipari negyedében is megsérült egy épület, de azt még nem tudni, hogy ennél az épületnél pontosan mi is történhetett. 

A NEXTA belgorodi sajtóforrásra hivatkozva azt írta, hogy egy olyan nyomdát ért találat, amely a város ellenkező végében található az üzemanyagraktárhoz képest. 

Benzinpánik tört ki Belgorodban

Délelőttre hosszú sorok alakultak ki a belgorodi benzinkutaknál, mivel sokan attól tartanak, hogy a légicsapás miatt hiánycikk lehet az üzemanyag a városban.

Putyin kedvenc újságírója is kiakadt

Vlagyimir Szolovjov, az orosz állami tévé műsorvezetője és Vlagyimir Putyin jóbarátja is kérdéseket fogalmazott meg a Twitteren az incidens után.

Ki felelős Belgorod térségében a légvédelemért? Megsemmisítették-e a helikoptereket, amelyek végrehajtották a csapást? Mikor hoznak létre biztonsági zónát Belgorodban?

– írta a Twitteren.

Újabb videó került elő, a helikopter is látható

Azóta egy újabb videó is megjelent a közösségi médiában, amelyen egész közelről látható az egyik helikopter, amely állítólag a támadást végrehajtotta.

Egyesek szerint a csapást végrehajtó, illetve a felvételen látható gép is egy Mi–24-es helikopter lehet, amelyet még a szovjet korszakban állítottak hadrendbe. 

Reagált a Kreml: Veszélybe kerülhet a béketárgyalás

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője péntek délután közölte, hogy tájékoztatták Vlagyimir Putyint a történtekről. Hozzátette: a kialakult helyzet

egyáltalán nem teremt kedvező feltételeket a béketárgyalások folytatásához. 

Hozzátette: a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy újraszervezzék az üzemanyagellátást Belgorodban. Mindeközben az ukránok még mindig nem reagáltak a történtekre semmilyen formában. 

Újabb robbanást észleltek

Délután egy újabb robbanást észleltek Belgorod felett. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi robbanhatott fel, de többen arra gyanakszanak, hogy egy légvédelmi rakéta semmisített meg valamilyen járművet (például egy drónt). 

Egyesek szerint az ukránok felvállalták az akciót, de van egy kis probléma

A közösségi médiában többen is azt írják – beleértve az ukrán felhasználókat is –, hogy az Ukrán fegyveres erők nevű Twitter oldalon lényegében felvállalták az akciót, méghozzá az alábbi posztban:

Itt tényleg azt írták, hogy az ukrán légierő hajtotta végre a csapást. A dolognak csak egy szépséghibája van:

ez nem az ukrán védelmi minisztérium hivatalos oldala. 

Az ukrán védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldala ugyanis itt érhető el. Ezt a felhasználót 2012-ben hozták létre, 860 ezer követője van, és a Twitter fel is címkézte, mint kormányzati oldalt. És ezen az oldalon egyelőre semmit nem írtak a csapásról (sem pedig más ukrán kormányzati oldalon). 

Ezzel szemben a fenti, magát az ukrán hadsereg oldalaként emlegető felhasználót 2020-ban hozták létre, 460 ezer követője van, és nem lehet tudni biztosan, hogy ki szerkeszti. 

Az ukrán külügyminiszter se megerősíteni, se cáfolni nem tud

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter péntek délután, lengyelországi látogatásán, egy sajtótájákoztatón nyilatkozva azt mondta: nincs birtokában „minden katonai információnak”, ezért se megerősíteni, se megcáfolni nem tudja, hogy az ukránoknak lenne köze az akcióhoz.

Hozzátette: egyelőre arra várnak, hogy az oroszok reagáljanak azokra a javaslatokra, amelyeket kedden nyújtottak át nekik papíron az isztambuli béketárgyaláson. 

(Borítókép: Égő üzemanyagraktár Belgorodban 2022. április 1-jén. Fotó: Reuters)

Rovatok