Index Vakbarát Hírportál

A nyugati szankciók már Kína gazdaságát is sújtják

2022. április 1., péntek 11:36

Az Oroszország ellen irányuló szankciók a kínai gazdaságot is hátrányosan befolyásolják, ugyanis az Oroszországba tartó kínai export bővülése lelassult.

A kisebb kínai vállalatokat érinti leginkább az orosz gazdaság stagnálása és a rubel árfolyam-ingadozása. Kínai vállalkozók nyilatkoztak a Reutersnek, és elmondták, orosz érdekeltségeiket szüneteltetniük kell, mert ki kell várják a változásokat, hogy meddig tart Oroszország gazdasági sérülékenysége.

A kínai gyártók közül sokan azt hozták szóba, hogy az orosz piacra szánt termékeik még mindig tárolókban állnak, és a megrendelőik várakozásra kényszerülnek, mielőtt újra szabadon vásárolhatnának Kínából.

Van olyan cég, melynek harmadával visszaesett a forgalma, például egy konyhai felszereléseket és hálószobatextileket értékesítő cégvezető panaszkodott a fennálló helyzet miatt.

Az Oroszországba importált termékek első számú forrása Kína. A tél első két hónapjában 12,6 milliárd dollár értékben szállították a megrendeléseket az országba – főleg számítógépeket, autókat, cipőket és játékokat. Mindezt leállította az orosz–ukrán konfliktus, a kínai exportőrök félbeszakították a folyamatot, mert attól tartanak, hogy bajt hoz rájuk is a rubel árfolyam-ingadozása.

Hiába tért vissza a rubel a háború előtti árfolyamára az utóbbi napokban, mert közben nagy utat kellett bejárnia, és még mindig sérülékeny. Előfordult, hogy 40 százalékkal kevesebbet ért, mint egy hónappal korábban. Az orosz deviza visszaerősödése sem ezerszázalékos biztosíték, mivel az orosz gazdaság továbbra is bizonytalan.

Rovatok