Index Vakbarát Hírportál

Ellátáshiány sújtja Sanghajt, folytatódnak a lezárások

2022. április 1., péntek 10:56

A kínai nagyvárosban pénteken kezdetét vette a város szakaszos lezárásának második része. Ezúttal a Huangpu-folyótól nyugatra található városrészeket helyezik vesztegzár alá a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében. Az első lezárás március 28-án kezdődött.

Bár az első szakaszban lezárt városrészeket a vasárnapi döntés alapján péntek hajnalban újra megnyitották, sok ott található lakónegyedben meghosszabbították a karanténintézkedést az elmúlt napokban azonosított új esetek miatt.

Az újonnan lezárt nyugati területeken mintegy 16 millió ember él.

Sanghajt szombattól csak azok hagyhatják el, akik két napnál nem régebbi nukleinsavas teszt és 24 órán belül készített antigénteszt eredményével tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek.

A városból pénteken 358 újabb megbetegedést és 4144 új tünetmentes fertőzöttet jelentettek. Az elmúlt hét során a húszezret is meghaladta a Sanghajban azonosított fertőzöttek száma.

A mintegy 25 millió lakosú városban a múlt héten lezárt területeken élők akadozó élelmiszer-ellátásra, élelmiszerhiányra panaszkodtak. Egyes esetekben pedig a nem Covid miatt segítségre szoruló betegek nem tudtak sürgősségi orvosi ellátáshoz jutni a szigorú korlátozások miatt.

Csütörtökön a sanghaji kormányzat elismerte, hogy nem volt megfelelően felkészülve az újabb járványhullámra, és nem tudott kielégítően gondoskodni a lezárt területeken élők szükségleteiről. Ma Csun-lej, a sanghaji kormányzat főtitkára elmondta:

Nem rendelkeztek elegendő ismerettel a súlyosan fertőző omikron-variánsról, és nem léptek elég gyorsan a megfékezése érdekében.

Rovatok