Index Vakbarát Hírportál

Jarosław Kaczyński: Orbán Viktor soha nem hagyta cserben partnereit

2022. április 2., szombat 13:21

Egy lengyel konzervatív lapnak adott interjút a legnagyobb visegrádi ország miniszterelnök-helyettese, ahol a Magyarországgal kapcsolatos viszony is szóba került.

Orbán Viktor soha nem hagyta cserben uniós szinten a lengyel partnereit, Lengyelország pedig semmiképp sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal, egyúttal a visegrádi együttműködés is folytatódni fog – jelentette ki egy lapinterjúban Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes.

A Jog és Igazságosság elnöke a Sieci nevű konzervatív hetilapnak adott interjút, melynek teljes változata hétfőn jelenik meg. A szombaton közzétett interjúrészlet alapján Kaczyńskit arról is kérdezték, hogy az ukrajnai háború alatt tanúsított magyar álláspont vajon eltörli-e az utóbbi évek lengyel–magyar szövetségét.

A lengyel kormányfőhelyettes elmondta, hogy a „dologra távolságtartással kell tekinteni”. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország a háború kitörése óta minden, Moszkva ellen javasolt szankciót támogatott, továbbá elítélte az orosz agressziót is.

Jarosław Kaczyński arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság adottságai mások, mint a lengyelé. Szerinte a mély, orosz energia iránti függőség még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején keletkezett, amit nehéz megszakítani.

Tudjuk, hogy Magyarországnak más a története, ezért másképp tekint bizonyos ügyekre

– fogalmazott a Jog és Igazságosság elnöke, aki leszögezte: Magyarország szerepvállalására ugyanakkor kritikus szemmel tekintenek, a jövőben pedig „nagyobb szerepvállalásra” számítanak.

Jarosław Kaczyński az interjúban hangsúlyozta, hogy bár léteznek különbségek a két ország között, Orbán Viktor olyan partner, aki sohasem tagadta, mi az álláspontja, az Európai Unióban pedig sohasem hagyta magára lengyel partnereit.

Egyúttal azt is kijelentette, hogy Lengyelország semmiképp sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal – számolt be az MTI.

A V4-es védelmi miniszterek visszaléptek a budapesti találkozótól

Korábban Csehország és Lengyelország védelmi miniszterei bejelentették, hogy nem utaznak el a visegrádi országok védelmi minisztereinek szerdai, budapesti találkozójára.

Távolmaradásukat a magyar kormány általuk kifogásolt Ukrajna-politikájával indokolták. A részvételt végül Magyarország is lemondta.

A szlovák védelmi minisztérium információi szerint Magyarország a Moszkva elleni, egyes megítélések szerint langyos támogatása miatt kapott diplomáciai kritikákat.

Magyarország korábban megszavazta az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, az energiaimportot célzó döntéseket ugyanakkor többször is ellenezte

Rovatok