Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Nemzeti Liberális Párt elnöke, miután a népszerűség hanyatlásáért hibáztatták

2022. április 2., szombat 16:40

A pártvezetés túlnyomó többsége Florin Cîțut hibáztatta a párt népszerűségének hanyatlásáért, és a távozását követelte.

A román politikus válasza ezekre a támadásokra pedig az volt, hogy bejelentette lemondását a román kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéről.

Lemondását Cîțu az összehívott végrehajtó bizottsági ülésen jelentette be, amelytől azonban a pártvezetés ellene lázadó többsége távol maradt. Az ülés nem volt határozatképes, így a párt titkárságán is beiktatta lemondását a román politikus.

A foter.ro szerint Florin Cîțunak felajánlották, hogy – legalábbis a tavaszi ülésszak végéig – maradhat a szenátus elnöki tisztségében, ha önként távozik.

eMellett lemondott Cîțu legfőbb bizalmasa, Dan Vîlceanu is a párt főtitkári tisztségéről, és hamarosan lemond az európai alapokért felelős miniszteri tisztségről is.

Népszerűtlennek tartották Florian Cîțut a párt alelnökei

Az amerikai látogatásáról hazatérő politikust többször is lemondásra szólították fel a párt alelnökei és a területi szervezetek vezetői, akik egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy feszültséget szít a PNL és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) között. Azt is a szemére vetették, hogy népszerűtlensége „lehúzza” a PNL-t, amelynek a támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint (a 2020-as választásokon elért 26 százalékról) 16 százalékra csökkent.

Nyilvánvaló igazság, hogy nehezen megemészthető kompromisszum volt számomra a PSD-vel kötött nagykoalíciós megállapodás. Azonban bíztam abban, hogy sikerül az ország és a PNL előtt tornyosuló problémákról nyíltan beszélnem a párt többi vezetőjével, de távollétük azt bizonyítja, hogy hiányzott belőlük a bátorság

– mondta Florian Cîțu, hozzátéve, a PNL felelőssége, hogy megőrizze és érvényesítse a kormányzásban a liberális értékeket.

Cîțut tavaly szeptemberben választották meg a PNL élére, a tavalyi elhúzódó kormányválság során tanúsított hajthatatlan magatartása miatt azonban bizalmi indexe egy számjegyűre apadt.

A román média, köztük a Főtér is arra számít, hogy a párt legnépszerűbb politikusát, Nicolae Ciucă miniszterelnököt választják elnökké a PNL hamarosan összehívandó rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Rovatok