Index Vakbarát Hírportál

„Bementem a konyhába, és láttam, hogy egy bomba repül felém”

2022. április 3., vasárnap 17:34

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében élő Olena Szelicszsanova és családja otthonába március 11-én csapódott be egy bomba. Az édesanya és az ötéves ikrei is megvakultak a repeszdarabokból.

Olena Szelicszsanova elmondása szerint a konyhaablakból látta, hogy egy bomba közeledik felé, majd az ötéves ikreit maga alá húzta, hogy megvédje őket a repeszdaraboktól. A bomba becsapódása után már nem emlékszik semmire – számolt be a BBC.

Bementem a konyhába, és láttam, hogy egy bomba közeledik az ablakom felé. Olyan gyors volt az egész, hogy nem tudtam, mi történik. Csak láttam, ahogy felém repül

– fogalmazott. A lap beszámolója szerint mindhárman megvakultak az arcukba és a karjukba vágódó szilánkoktól. A bőrük megégett, Olena egyik szemébe egy kis üvegszilánk ágyazódott be, a lába pedig eltört. 

A családot a romok közül egy közeli kórházba szállították. A sérüléseik annyira súlyosak voltak, hogy egy lvivi szemspecialista, Natalija Prejs is értesült róluk, majd képeket küldött a család sebeiről korábbi tanárának, Robert Rejdak professzornak.

A professzor tudta, hogy a családot azonnal kezelni kell. Azonban az ukrajnai harcok miatt egy hétbe telt, mire Olena és a fiai megérkeztek Lengyelországba. Először az édesanyát műtötték meg, kétoldali szemhályogműtétet végeztek rajta. Az operáció sikeres volt, és mindössze két nappal a műtét után Olena majdnem teljesen lát.

A professzor szerint az ikrek gyógyulása azonban hosszabb folyamat lesz. Egyikük elvesztette a szemét. Az orvosok retinaműtétet végeztek, de mindkettőjüknek nagyon súlyos szemsérüléseik vannak. Robert Rejdak szerint a műtéteket éppen időben végezték el, ha ennél később érkezett volna meg a család Lengyelországba, akkor már nem lehetett volna megmenteni a látásukat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Tűzoltók segítik a mentést a légicsapások által sújtott polgári településeken. Fotó:  STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE / HANDOUT / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok