Index Vakbarát Hírportál

Németországba menekülnek az ukrán holokauszt-túlélők a háború elől

2022. április 3., vasárnap 06:05

Túlélték a holokausztot és a második világháborút, most Ukrajnából menekülnek Németországba. A három idős nő egy berlini idősek otthonában kapott szállást, miután elmenekültek az ukrajnai orosz invázió elől.

A holokauszt-túlélők három nap utazás után érkeztek meg Németországba, ahol az ideiglenes új otthonuk egy berlini idősek otthona. Egyikük, Liliya Vaksman érkezése után azonnal felhívta az unokáját, aki több hónapja Berlinben él és dolgozik. Az unokája rohant az otthonba, hogy találkozzanak – írja a DW.

Liliya Vaksmant Dnyipro városából evakuálták. Gyerekként egyszer már átélte a második világháborút, az üldöztetést és a szenvedést. Most, 82 évesen újra átéli. 

Egyszerűen megdöbbentett, ami most Ukrajnában történik. Egyszerűen nem hiszem el, hogy most újra ugyanaz történik, mint gyerekkoromban.

– fogalmazott. 

A lap beszámolója szerint Ukrajnában a túlélés az időseknek segítség nélkül nem megy. Kevés a víz, nincs élelem, gyakran áram sincs. Az ápolók és a rokonok sem tudnak segíteni nekik, mert az orosz erők a lakóházakat is bombázzák. 

Alapvetően sajnálom, hogy még életben vagyok, mert ez a második alkalom, hogy háborút kell átélnem

– mondta a 90 éves Alla Szenelnikova, egy nyugalmazott orvos Harkiv városából.

Aron Schuster, a Központi Zsidó Jóléti Hivatal igazgatója, aki a holokauszt-túlélők Ukrajnából való kimenekítését koordinálja, a lapnak elmondta: egyes holokauszt-túlélők számára „különös kihívás” az egykori elkövetők országába való kivándorlás. De tekintettel a jelenlegi ukrajnai helyzetre, a legtöbben csak hálásak, hogy van lehetőség a menekülésre. 

A berlini idősek otthona nyolc holokausz-túlélőt és azok néhány hozzátartóját fogadta be. A holokauszt-túlélők azt mondják, nem akarnak Németországban rekedni. A legtöbben szívesen visszamennének szülőföldjükre, Ukrajnába. 

(Borítókép: Ukrán katona egy megsemmisült orosz tank közelében Kijev külvárosában 2022. április 1-jén. Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Rovatok