Index Vakbarát Hírportál

Tömegsírok mindenhol, az új Szrebrenyicáról beszélnek

2022. április 3., vasárnap 11:52

Ukrajna a teljes kijevi régiót visszafoglalta, köztük számos, a főváros környékén lévő várost, közölte az ország hadügyminisztere.

Hanna Maljar közlése szerint az ukrán fegyveres erők a teljes környéken átvették az ellenőrzést az oroszoktól, írta meg a Financial Times

Irpinyt, Bucsát, Hosztomelt és az egész kijevi régiót felszabadítottuk a megszállóktól

− írta Facebook-posztjában a politikus.

Az ukrán rendőrség felvételeket tett közzé, amelyeken felfegyverzett járműveken járőröző ukrán rendőrök láthatóak Bucsa és Hosztomel városának utcáin, a háttérben elpusztított épületek és autók látszanak. Oroszország az elmúlt napokban vonta vissza haderejét a környékről, miután nem sikerült áttörniük az ukrán védelmi vonalat.    

Halott civilek hevernek az utcákon

A The Wall Street Journal tudósítása szerint Bucsában a helyi lakosok civilek sokaságát temették tömegsírokba. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a Twitteren posztolt a városból egy fotót, amin három halott volt látható, akiket közlése szerint orosz katonák lőttek agyon. Egyikük keze össze volt kötözve.

Ezek az emberek nem voltak katonák. Nem voltak fegyvereik. Nem jelentettek fenyegetést senkire. Hány ilyen eset történhet éppen most az elfoglalt területeken?

– írta a politikus. 

A Human Rights Watch nevű civil szervezet szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy Bucsában az oroszok háborús bűnöket követtek el. Közlésük szerint egy helyi lakos elmondta nekik, hogy szemtanúja volt, ahogy az orosz csapatok öt férfit körbeállítottak, és egyiküket hátulról fejbe lőtték. 

Legalább egy esetben vannak megdönthetetlen bizonyítékaink az orosz csapatok által végrehajtott nyilvános kivégzésről

– mondta el a szervezet szóvivője. 

Az ukrán védelmi minisztérium Bucsát „új Szrebrenyicának” nevezte, arra a városra utalva, ahol a boszniai háborúban több mint nyolcezer muszlimot végeztek ki. Bucsában a Reuters hírügynökség tudósítói is számos holttestet láttak az utcákon feküdni. 

Vizsgálatok fognak indulni háborús bűnök miatt

Az ukrán csapatok több mint harminc várost és falvat foglaltak vissza Kijev környékén. Az egyik felszabadított város polgármestere a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az egy hónapos megszállás alatt a településen 300 lakost öltek meg. A tudósítók itt is láttak tömegsírokat. 

A brit külügyminiszter a tudósításokat „iszonyatosnak” nevezte, és elmondta, hogy kormánya segítséget fog nyújtani a háborús bűnök kivizsgálásában, közölte a The New York Times

Megrázó, ami ezekben a városokban történt. Azoknak, akik felelősek ezért, meg kell fizetniük a tetteikért

– írta Liz Truss a Twitteren. 

Az orosz kormány egyelőre még nem reagált a vádakra. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép:  Ukrán katonák Bucsában 2022. április 2-án. Fotó: Zohra Bensemra / Reuters)

Rovatok