Index Vakbarát Hírportál

Robbanások rázták meg Odesszát, kritikus létesítményeket ért találat

2022. április 3., vasárnap 09:08

Több rakétát lőttek ki Odesszára vasárnap reggel: a Fekete-tenger partján fekvő kikötővárosban találat ért egy olajfinomítót, amely kigyulladt.

A helyi önkormányzat a Telegram-csatornáján elmondta, hogy a légvédelem több rakétát megsemmisített. Szergej Bratcsuk, a régió önkormányzatának szóvivője arról beszélt, hogy a város „kritikus infrastrukturális létesítményeinek” egyikét érte találat.  Egy, a Sky News által idézett ukrán tisztviselő szerint személyi sérülés vagy haláleset nem történt. 

Az EFE spanyol hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy legalább hat, különböző erősségű robbanás történt, amelyek nyomán három helyszínen fekete füstfelhő emelkedett a magasba, írta meg az MTI. 

Az orosz–ukrán konfliktusban stratégiailag Odessza mellett Mariupol városa is kiemelkedő Putyinéknak, hiszen a két város elfoglalásával teljesen át tudnák venni az irányítást a part menti területek felett. 

Mint ismert, az orosz hadsereg vasárnap azt ígérte: lehetővé teszi, hogy a külföldiek távozzanak Mariupolból és Bergyanszkból. A külföldiek többsége a háború miatt a kikötővárosokban veszteglő teherhajók legénységének tagja. Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője felszólította az ukrán hatóságokat, hogy garantálják a zöldfolyosók biztonságát.

Eközben a brit katonai hírszerzés közölte, hogy az orosz haditengerészet továbbra is tengeri blokád alatt tartja Ukrajnát, ellehetetlenítve a tengeri utánpótlást. A hírszerzés hozzátette: a Fekete-tengeren található aknák komoly kockázatot jelentenek a hajózásra. A tengeri aknák eredete vitatott, de a britek szerint szinte biztosan az oroszok tevékenységének eredménye.

(Borítókép: Légicsapások rázták meg Ukrajna stratégiai fontosságú fekete-tengeri kikötőjét, Odesszát 2022. április 4-én. Fotó: BULENT KILIC / AFP)

Rovatok