Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij újra üzent Orbán Viktornak

2022. április 3., vasárnap 07:55

Videós bejelentkezésében az ukrán elnök arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök az utolsó Európában, aki még hajlandó nyíltan Putyint támogatni.

Az ukrán államfő arról beszélt, hogy nem kértek ők semmi különöset Budapesttől, de még azt se kapták meg, amit másoktól igen, írta meg a hvg.hu. Sem a védelemhez szükséges segítséget nem engedték át az országukon, sem semmilyen egyéb erőfeszítést nem láttunk arra vonatkozóan, hogy a magyar kormány szeretne véget vetni a háborúnak. „Miért van ez?” – kérdezi Zelenszkij.

Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nemcsak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Egész Európa azt szeretné, ha a háború véget érne, ha a harctér nem kerülne át Mariupolból Budapestre, vagy Harkivból Krakkóba, esetleg Csernyihivből Vilniusba. És ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán nép támogatja a magyar népet, hozzájuk hasonlóan értékeljük a békét és a szabadságot. A politikusok jönnek, mennek, de az igazság itt marad, írta meg a lap az ukrán elnök nyilatkozatát. 

És én erről beszélek, az igazságról. Amikor Magyarországról akarok beszélni, akkor Magyarországról beszélek, ha egy másik országról, akkor arról. Én kimondom, amit gondolok, mert nincs szükségem arra, hogy elrejtsem a gondolataimat. Így amikor egy háborúról van szó, nem beszélek különleges katonai műveletről, és ha ez egész Európát fenyegeti, akkor kimondom, hogy ez a háború egész Európát fenyegeti. Ez az a fajta őszinteség, ami hiányzik Orbán úrból. Valahol elhagyhatta félúton Moszkva felé

– mondta az ukrán elnök.

Orbán Viktor elutasította Zelenszkij kéréseit

Volodimir Zelenszkij első ízben az Európai Tanács előtt mondott beszédében szólította meg Orbán Viktort. 

El kell döntenie, kivel van. Magyarország egy szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép, nagyon vendégszerető.

És az emberek is. Voltak tragikus pillanatai (a városnak). Meglátogattam a vízpartotokat. Láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást”

– mondta Zelenszkij a második világháborúban meggyilkolt magyar zsidók emlékművére utalva.

Figyeljen, Viktor, tudja, mi folyik Mariupolban? Kérem, ha teheti, menjen ki a rakpartra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük. És ezek az ezrek elmentek. És gondolják át: haboznak szankciókat alkalmazni vagy nem? Haboznak átengedni a fegyvereket vagy sem? Haboznak kereskedni Oroszországgal vagy sem? Nincs idő habozni. Ideje dönteni

 − tette hozzá. 

A magyar miniszterelnök azzal utasította el Volodimir Zelenszkij két kérését, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és engedje át a fegyverszállítmányokat, hogy azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. 

Az Európai Unió keleti országai közül egyébként Csehország, Szlovákia, Románia és Lengyelország is átengedte országa területén a fegyverszállítmányokat. 

Mindenki pontosan tudja, ki áll szemben a józan ésszel

Zelenszkij március 29-én a dán parlamenti képviselőkhöz intézett beszédében keményebben fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint nem elfogadható, ha vannak olyan országok, amelyek belülről feszítik az Európai Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot.

Mindenki pontosan tudja, ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel az Európai Unióban, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait

– mondta Zelenszkij

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszéde közben Kijevben 2022. április 2-án hajnalban. Fotó:  MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Rovatok