Index Vakbarát Hírportál

Reagált Ukrajna: Orbán Viktornak nem kellett megharcolnia Zelenszkijjel

2022. április 4., hétfő 15:46

Közleményt adott ki az ukrán külügyminisztérium a magyar választás eredményére reagálva. Azt írták: Volodimir Zelenszkij egyáltalán nem vett részt a magyar választási kampányban, és azt remélik, hogy a magyar kormány az eredmény birtokában most már támogatni fogja az Oroszország elleni lépéseket. Hozzátették azt is: a magyar miniszterelnöknek hálásnak kellene lennie azért, hogy a háború nem érte el Magyarország határait.

A közlemény elején leszögezték, hogy tiszteletben tartják a magyar emberek akaratát, majd azzal folytatták: Orbán Viktor hamisan állítja azt, hogy meg kellett küzdenie az ukrán elnökkel is a választási győzelemhez.

A miniszterelnök ugyanis vasárnap esti beszédében azt mondta: a legnagyobb ellenszéllel kellett megküzdeniük, többek között az ukrán elnökkel is. A választás előtt pedig azt állította, hogy a baloldal lepaktált az ukránokkal.

Sem Ukrajna, sem Volodimir Zelenszkij elnök nem vett részt Magyarországon a politikai kampányban

– szögezték le, hozzátéve, hogy az ukrán elnök most teljesen az orosz agresszió megállítására fókuszál.

Hálás lehet a magyar miniszterelnök az ukrán elnöknek azért, hogy a háború nem érte el Magyarország határait

– tették hozzá, majd azzal folytatták: bíznak abban, hogy a választási győzelem után a magyar kormány is az Orosz Föderáció agressziójának visszaszorítására összpontosít majd, és ezzel segítenek megakadályozni az olyan háborús bűnöket, mint amilyen például a bucsai mészárlás volt.

Bízunk benne, hogy Budapest is egyértelműen elítéli ezeket a bűncselekményeket, és változtat a politikáján azért, hogy a realitáshoz igazodva, az Oroszország által jelentett biztonságpolitikai veszély és az orosz katonák által elkövetett atrocitások fényében segítséget nyújtson Ukrajnának

– írták, hozzátéve, hogy Magyarország, valamint az általuk „nagyra becsült” kárpátaljai magyarok biztonságát csak Ukrajnában lehet garantálni. 

Rovatok