Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát

2022. április 5., kedd 07:40

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát, míg a dél-koreai védelmi miniszter azt mondta, hogy jelentősen megnövelt erejű rakétatípusokkal rendelkeznek.

Kim Jodzsong, akit a KCNA állami hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy egy atomcsapás lenne Phenjan válasza Dél-Korea esetleges katonai akciójára.

Ez nem puszta fenyegetés

– jelentette ki az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga kedden.

Mint mondta, Szöul elkerülheti ezt a sorsot, ha feladja egy atomfegyverekkel rendelkező állam elleni megelőző csapással kapcsolatos „ábrándozásait”.

Szo Vuk dél-koreai védelmi miniszter pénteken ellenségnek nevezve Észak-Koreát arról beszélt, hogy országa jelentősen megnövelt hatótávolságú és erejű rakétatípusokkal rendelkezik, amelyek 

képesek nagy pontossággal, gyorsan eltalálni bármely célpontot Észak-Koreában.

A tárcavezető hozzátette: a minisztérium minden segítséget megad a hadseregnek, hogy elsöprő választ tudjon adni Phenjan rakétafenyegetésére.

Kim JoDzsong nagyon nagy hibának nevezte a dél-koreai miniszter nyilatkozatát.

Mindemellett hangsúlyozta, hogy Phenjan elutasítja a háborút, amely romokká változtatná a Koreai-félszigetet, és nem tartja fő ellenségének Dél-Koreát. Amennyiben Dél-Korea valamely okból mégis a Szo Vuk által „hirdetett katonai megelőző csapás” útját választaná, mindez megváltozhat, és Dél-Korea válhat célponttá.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

Rovatok