Index Vakbarát Hírportál

A háború borzalmairól mutatott felvételt Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának

2022. április 5., kedd 19:36

Az ukrán elnök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a Biztonsági Tanács nem tudja megállítani az Ukrajnában zajló háborút, akár fel is oszlathatná magát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt tartott beszédet kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki az orosz–ukrán háború kitörése óta először szólalt fel a BT-ben – számolt be a BBC.

Az ukrán elnök beszéde elején elmondta, hogy az orosz agresszió áldozatainak nevében szólal fel. Álláspontja szerint az orosz katonák hazájában nőket erőszakolnak meg, és civileket gyilkolnak meg, Oroszországot pedig népirtással vádolta.

A Bucsában történtekkel kapcsolatban kijelentette: nem létezik olyan bűn, amit az orosz katonák ne követtek volna el a városban. Szerinte Ukrajnában „a legszörnyűbb háborús bűnöket” követik el a második világháború óta.

Azt a korábbi állítását is megismételte, amikor arról beszélt, hogy az oroszok tettei hasonlítanak az Iszlám Állam terrorszervezet tetteihez, Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandája pedig arra törekszik, hogy Ukrajnán túlra is „exportálja” saját gyűlöletét.

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz invázió a globális biztonság teljes felépítését is aláássa. Egyúttal felszólította a Biztonsági Tanács tagjait, hogy vesse ki Oroszországot a tagjai közül, valamint fossza meg a tanácson belüli vétójogától. Szerinte ugyanis Oroszország esetében egy olyan államról van szó, amely ENSZ BT-beli vétójogát „a halálhoz való jogként” használja.

Hozzátette: amennyiben a testület nem tudja megállítaná az Ukrajnában zajló pusztítást, akkor fel kellene oszlatni, mert ez annak a bizonyítéka, hogy „a benne lévő tagok a beszélgetésen kívül semmit nem tudnak tenni”.

A BBC beszámolója szerint mindezek után egy videófelvétel megtekintésére kérte a hallgatóságát, amely először technikai problémák miatt nem volt látható. Később sikerült levetíteni a körülbelül egyperces videót, amelyen halott, megcsonkított és megégett ukrán emberek láthatók.

Ismét üzent a magyar miniszterelnöknek

Volodimir Zelenszkij kedden ismét arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek el kellene döntenie, hogy külpolitikai erőfeszítéseit Oroszország vagy a Nyugat felé irányítja.

Választania kell majd Oroszország és a másik oldal között

– jelentette ki az ukrán elnök, aki állítása szerint már többször is találkozóra hívta a magyar kormányfőt, mindeddig azonban nem járt sikerrel.

Az ukrán elnök Budapest mellett Berlint is bírálta korábban energiapolitikája és a teljes orosz energiabojkott megtagadása miatt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel követjük, keddi hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél a résztvevőkhöz az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai háború miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. április 5-én. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

Rovatok