Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália nagy hatótávolságú rakétákkal készül az orosz és kínai fenyegetésre

2022. április 5., kedd 10:04

Oroszország ukrajnai inváziójából ihletet merítve Kína előbb megtámadhatja Tajvant, mint azt korábban többen gondolták. Ausztrália egyre nagyobb fenyegetésnek tartja a hozzá közel elhelyezkedő Kínát és annak geopolitikai lépéseit. Az ausztrál védelmi minisztérium felgyorsította az ország felfegyverzését.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Ausztrália felgyorsította a nagy hatótávolságú rakéták vásárlását a növekvő orosz és kínai fenyegetés miatt – közölte az MTI.

Az FA–18F Super Hornet vadászrepülőgépeket a tervezettnél három évvel korábban felfegyvereznék az új rakétákkal. A JASSM–ER rakéták lehetővé tennék, hogy a vadászgépekkel akár 900 kilométerre lévő célpontokat támadjanak.

A védelmi miniszter egy tévécsatornának elmondta, korábban azzal számoltak, hogy Kína a 2040-es években megtámadhatja Tajvant. Azonban Dutton most úgy gondolja, hogy ez sokkal korábban megtörténhet. A kormány 3,5 milliárd ausztrál dollárt költött új rakétákra. 

Ha megnézzük, mi történt Ukrajnában, fennáll a veszélye annak, hogy az oroszok megindulnak Lengyelország vagy más európai országok felé

– mondta, majd hozzátette, hogy ez az 1930-as évek megismétlődése lenne, és azt mindenképp meg kell állítani.  

Ausztráliát a közelmúltban érzékenyen érintette, hogy a Salamon-szigetek biztonsági megállapodást kötött Kínával, aminek értelmében Peking katonai személyzetet küldhet az országba. Emellett utánpótlás céljából kínai hadihajók is kiköthetnek a szigeteken.

Samuel Paparo, az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának parancsnoka aggasztónak nevezte az egyezmény tervét, különösen Ausztrália és Új-Zéland számára. A szakértők szerint Kína lépése elvághatja a két országot az amerikai katonai támogatástól.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok