Index Vakbarát Hírportál

Április 7-től pályázhatnak a fiatalok az ingyenes vonatbérletekre

2022. április 6., szerda 16:09

Pályázni április 7-én déli 12 órától április 21-én déli 12 óráig lehet.

Április hetedikétől a 18 éves európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 35 ezer vasúti utazási igazolványt osztanak ki - hozta le az Európai Bizottság közleményét az MTI, és hozzátették,

A csütörtökön kezdődő pályázati fordulóban azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik az Erasmus+ programban részt vevő országok . köztük Magyarország - valamelyikében élnek, és 2003. július 1. és 2004. június 30. között születtek.

Pályázni április 7-én déli 12 órától április 21-én déli 12 óráig lehet. A kezdeményezés lehetővé teszi a sikeres pályázók számára, hogy - elsősorban vonattal - beutazzák és felfedezzék Európát.

Azok a pályázók, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek és sikeresen válaszolnak a pályázati kérdésekre, 2022. július 1. és 2023. június 30. között használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

Már a DiscoverEU kártya miatt is megéri

Az ingyenes utazási igazolványon felül kedvezményekre jogosító, úgynevezett DiscoverEU kártyát is kapnak majd, amivel több mint 40 ezer különféle kedvezményt vehetnek igénybe a tömegközlekedés, a sporttevékenységek, illetve a kulturális, szálláshely-, vendéglátóipari és egyéb szolgáltatások terén a programban részt vevő országokban.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak, és a fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja.

De ahhoz, hogy több helyre eljuthassanak az EU-ban, a pályázók más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, például buszt vagy kompot is, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány.

Így bármelyik távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Rovatok