Index Vakbarát Hírportál

Fegyvereket küld Tajvannak az amerikai kormány

2022. április 6., szerda 07:34

Kilencvenötmillió dollár értékben újabb védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat hagyott jóvá Tajvannak az amerikai kormány – közölte kedden az amerikai védelmi minisztérium.

A felszerelések és szolgáltatások a szigeten lévő Patriot légvédelmi rendszer karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatosak.

A PENTAGON TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A CÉL „A REGIONÁLIS FENYEGETÉSEK ELHÁRÍTÁSA ÉS A TERÜLETVÉDELEM”.

A tajvani külügyminiszter üdvözölte a döntést, kiemelve, hogy így a sziget képes megvédeni magát „Peking folyamatos katonai terjeszkedésétől és provokációitól”. Az adásvételt várhatóan egy hónapon belül véglegesítik. Kína fenyegetéséről korábban itt írtunk.

Legutóbb februárban hagyott jóvá az amerikai kormány hasonló nagyságrendű katonai szállítmányt Tajvannak, akkor is főleg a légvédelmi képességekhez kapcsolódóan, miután a kínai légierő rendszeresen megsérti Tajvan légvédelmi övezetét.

Ez már a harmadik jóváhagyott fegyverszállítás a szigetnek, amióta Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett. Elsőként negyven darab 155 milliméteres önjáró löveg eladását hagyták jóvá tavaly augusztusban. Tajvan a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik, Peking viszont a Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti a szigetet.

Rovatok