Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ Közgyűlése felfüggesztette Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsban

2022. április 7., csütörtök 18:32

Összesen 93 igen és 25 nem szavazat mellett függesztette fel Oroszország tagságát a világszervezet a genfi székhelyű Emberi Jogok Tanácsában.

Megszavazta csütörtökön az ENSZ Közgyűlése Oroszország tagságának felfüggesztését a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában – számolt be a Reuters.

A javaslatra, amit az Egyesült Államok terjesztett be korábban, 93 ország – köztük Magyarország – szavazott igennel, 24-en nem támogatták a javaslatot, 58 állam pedig tartózkodott a voksoláskor.

A BBC tudósítása szerint a szavazás előtt Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szergij Kiszlicja felszólalásában „borzalmas” visszaélésekkel vádolta Oroszországot, többek között a Bucsában történt állítólagos civilgyilkosságok ügyét is felemlegetve. Oroszország képviselője, Gennagyij Kuzmin ugyanakkor elítélte a szavazást, az álláspont mögött Észak-Korea és Szíria is felsorakozott.

Az ukrajnai háború miatt felfüggesztett Oroszország hároméves ciklusa második évét töltötte a 47 tagot számláló Emberi Jogi Tanácsban.

A testület a hagyományok szerint évente három alkalommal ülésezik Genfben.

Oroszország lemond a tagságáról

A szavazást követően Gennagyij Kuzmin, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese bejelentette, hogy Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Felhatalmazásom van a következő bejelentést tenni: az Oroszországi Föderáció döntést hozott arról, hogy idő előtt, 2022. április 7-i hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

– közölte a tisztviselő.

Újabb uniós szankciós csomag jöhet?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott csütörtöki állásfoglalásában a képviselők a teljes embargó bevezetését követelik az orosz olaj-, szén-, nukleárisüzemanyag- és gázimportra. Az EP szerint az embargót olyan tervnek kell kísérnie, amely biztosítja az EU energiaellátásának biztonságát.

A testület kiemelte: olyan stratégiát is ki kell alakítani, amely lehetővé teszi a szankciók visszavonását abban az esetben, ha Oroszország lépéseket tesz Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítására a nemzetközileg elismert határain belül, és teljesen kivonja csapatait az ország területéről.

A hatályos szankciókat mostantól az egész EU-ban és az EU nemzetközi szövetségesei által is teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani

– hangsúlyozzák állásfoglalásukban a képviselők, és felszólítják az EU vezetőit, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak csoportjából és más multilaterális szervezetekből, például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból.

Ez fontos üzenetet küld majd Oroszország számára arról, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott korábbi együttműködéshez – tették hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson nemmel voksoltak arra a javaslatra, hogy embargót vessenek ki az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – erről Gál Kinga, a nagyobbik kormánypárt EP-képviselője írt saját közösségi oldalán.

Gál Kinga azt írta: egy ilyen intézkedés „megölné” a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasították.

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargó bevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben

– fogalmazott a politikus. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

 Az orosz-ukrán háború eseményeit az Index folyamatosan követi, csütörtöki hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép:  Andrew Kelly / Reuters)

Rovatok