Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a dinoszauruszok kihalását okozó egyik aszteroida darabját

2022. április 8., péntek 09:26

A New York Times hozta nyilvánosságra a NASA Goddard Űrrepülési központjának legfrissebb közleményét.

Amerikai paleontológusok eredeti állapotban találtak rá olyan aszteroidadarabkákra, amelyek állítólag a dinoszauruszok kihalásához vezettek 66 millió évvel ezelőtt. A darabkákat jelenleg vizsgálják, hogy megállapíthassák, milyen fajta aszteroida volt – mondta el Robert DePalma, az ásatást vezető paleontológus a NASA Goddard Űrrepülési Központjában.

A New York Times kihangsúlyozta, hogy DePalma előadását és a NASA tudósaival folytatott beszélgetést néhány héten belül mindenki számára nyilvánossá teszik, de a kutatás eredményeiről David Attenborough új dokumentumfilmjében is szó lesz majd.

A meteor a mai Mexikó területén csapódott be, és a Chicxulub kráter őrzi a helyét, mintegy 3200 kilométerre az ásatás helyszínétől.

Az Észak-Dakota állam délnyugati részén található Tanis, ahol meteorbecsapódást jelző olvadt kőzetcseppeket találtak. Bár általában az évek során ezek a cseppek vízzel érintkezve átalakulnak, itt viszont fák gyantájába csapódtak és a borostyán megőrizte őket szinte olyan formában, ahogy becsapódtak.

DePalma elmondása szerint a kőzetcseppek belsejében lévő sziklamorzsákat vizsgálják. Kettőben sok vasat, krómot és nikkelt találtak, ami a szenes kondrit meteortípusra jellemző.

Dinoszaurusz is akad a kőzetek mellett

Az amerikai paleontológusok egy rendkívül jó állapotban fennmaradt növényevő thescelosaurus lábát is megtaláltak, a New York Times közlése szerint nincs jele annak, hogy más dinoszaurusz ölte volna meg.

Így egyelőre elég nagy a valószínűsége annak, hogy a talált dinoszaurusz a becsapódás okozta áradáskor fulladt meg. Egy ép pteroszauruszembriót is találtak, ami bebizonyíthatja, hogy már kikeléskor tudtak repülni.

Rovatok