Index Vakbarát Hírportál

Evakuálásra használt pályaudvarba csapódtak orosz rakéták, sok a halott

2022. április 8., péntek 12:38

Légicsapás ért egy vasútállomást Kelet-Ukrajnában, Kramatorszk polgármestere szerint négyezer ember tartózkodott a helyszínen. Az eddigi hírek szerint legalább 39-en meghaltak és legalább százan megsérültek. A rakétán egy orosz felirat is olvasható, amely azt jelenti: „a gyerekekért”.

Az Ukrán Állami Vasúttársaság szerint pénteken két orosz rakéta csapódott be egy vasútállomásba Kramatorszkban, Kelet-Ukrajnában, a vasúttársaság szerint legalább 39-en vesztették életüket – köztük két gyermek – és több mint százan megsebesültek.

Pavlo Kirilenko, a Donyecki terület vezetője szerint az állomáson – amelyet a civilek evakuálására használnak – több ezer ember tartózkodott, amikor a rakéták becsapódtak, míg Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere szerint négyezren voltak az állomáson, amikor a támadás történt.

Pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb lakossal végezni

– mondta Pavlo Kirilenko.

Az ukrán vasúttársaság közölte, hogy a régióban három további vonat megállásra kényszerült, miután légicsapás érte a vasútvonalat csütörtökön.

Ha nem büntetik meg, sohasem hagyja abba a vérengzést

A képeken jól látható, hogy a rakétákra cirill betűkkel egy feliratot festettek: „za gyetej”, ami magyarul azt jelenti: „a gyerekekért”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy a rakétatámadás olyan területet ért, ahol békés ukránok ezrei vártak evakuálásra.

Nincs elég erejük és bátorságuk szembeszállni velünk a csatatéren, ezért a civil lakosságot pusztítják el. Ennek a gonosznak nincsenek határai, és ha nem büntetik meg, sohasem hagyja abba a vérengzést

– közölte Zelenszkij.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában, ahol a helyi hatóságok arra biztatták a lakosságot az elmúlt napokban, hogy távozzanak a térségből, amíg azt biztonságban megtehetik.

Oroszország Ukrajnát vádolja

Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont Ukrajna a saját népét támadta meg, egyúttal tagadta, hogy felelős lenne a rakétatámadásokért. Az oroszok közleménye szerint ezeket a rakétákat az ukrán hadsereg használja, és az orosz hadsereg számára Kramatorszk nem volt célpont pénteken.

Ben Wallace brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy a civilek elleni támadás háborús bűn.

Nem ez az első alkalom, hogy Vlagyimir Putyin, a tábornokai és az orosz állam civileket, civil területeket támad. Nem szabad hagynunk, hogy a nemzetközi közösség elfelejtse azt, ami Ukrajnában történik. Amit Putyin tesz, azzal saját maga köré épít ketrecet

– mondta Wallace.

Öt-tíz robbanást lehetett hallani

Nathan Mook, a World Central Kitchen jótékonysági szervezet vezérigazgatója a támadás előtt az állomásnál tartózkodott, így a szemtanúja volt a tragédiának.

Az állomás mellett haladtunk egy felüljárón. Ezernél jóval több embert láttunk, zsúfolt volt az állomás, akárcsak tegnap és tegnapelőtt

– mondta a BBC-nek Nathan Mook, aki öt-tíz robbanást hallott, majd visszament a becsapódás helyszínére, ahol több halottat látott, valamint rakéták maradványait a parkolóban és kitört ablakokat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Kiégetett autók láthatóak a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomása előtt 2022. április 8-án. Fotó: FADEL SENNA / AFP)

Rovatok