Index Vakbarát Hírportál

A földön fekve tiltakoztak Budapesten a bucsai mészárlás miatt

2022. április 9., szombat 07:17

Egy civil szervezet tagjai összekötözött kézzel, a földön fekve emlékeztek meg a bucsai mészárlásról Budapesten.

A Jednyst (Egységben) Ukrán Egyesület nevű szervezet még csütörtökön szervezett megemlékezést a budapesti orosz nagykövetségnél, amiről pénteken egy Facebook-posztban számoltak be.

Az eseményen több százan vettek részt, sokan összekötözött kézzel feküdtek a földre, ezáltal megemlékezve a bucsai mészárlás áldozatairól, amelynek híre bejárta a nemzetközi sajtót, és újabb szankciókat, válaszlépéseket eredményezett Oroszország ellen.

A szervezet oldalán hangsúlyozták: az orosz katonák nemcsak Bucsában, hanem máshol is hasonló cselekményeket követnek el és népirtást hajtanak végre Ukrajnában. A demonstrációval a céljuk az volt, hogy minderre nemzetközileg is felhívják a figyelmet.

Oroszország hivatalosan továbbra is tagadja a tömegmészárlás elkövetését, szerintük ezt csak az ukránok rendezték meg. A bucsai mészárlással összefüggésben azonban a német hírszerzés a napokban szerzett meg egy hangfelvételt, amely bizonyító erejű lehet majd.

A Jednyst Ukrán Egyesület egyébként már korábban is tartott egy megemlékezést Budapesten, a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél. Akkor azokról a mariupoli civil áldozatokról emlékeztek meg, akik a városi színház lebombázása miatt haltak meg.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok