Index Vakbarát Hírportál

Elrajtolt a francia elnökválasztás, szoros eredmény várható

2022. április 10., vasárnap 16:31

Vasárnap reggel 8-kor elindult a francia elnökválasztás, amelyen 12 jelölt közül választhatnak a választópolgárok. Az első részeredmények este 8 órától várhatóak, azonban megérkezett az első adat a részvételi arányról: eddig kevesebben szavaztak, mint 2017-ben.

Vasárnap reggel 8 órakor elkezdődött a francia elnökválasztás első fordulója, amelyen a szavazni vágyó állampolgárok kiválaszthatják azt a két jelöltet, aki április 24-én megmérkőzhet az államfői tisztségért. Az utolsó urnákat este 8 órakor zárják le, és az első részeredmények attól kezdve várhatóak – számolt be az MTI.  

Szoros választásra számítanak 

A francia választópolgárok idén 12 jelölt közül választhatnak, azonban a Franceinfo legfrissebb felmérése szerint két jelölt közt fog eldőlni az idei választás: Emmanuel Macron tűnik a legesélyesebbnek, akit szorosan követ a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen. A felmérés beszámol egy harmadik vetélytársról is, a radikális baloldali politikus, Jean-Luc Mélenchon is esélyes lehet az idei választásokon.  

Az április 8-án végzett felmérés szerint a negyedik helyen áll a szélsőjobboldali Éric Zemmour 9 százalék szavazattal, majd szorosan mögötte a Legyünk Szabadok francia liberális-konzervatív és Európa-barát politikai párt vezetője, Valérie Pécresse helyezkedik el 8,5 százalék becsült szavazattal. 

A BFMTV szerint még szorosabb lett a Marine Le Pen és Emmanuel Macron közti harc az elnökségért, ugyanis a választásokhoz közeledve egyre kisebb a becsült szavazati különbség kettejük között. Az Elabe Opinion 2022 legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron előreláthatólag a szavazatok 26 százalékát, Marine Le Pen pedig 25 százalékát kapja meg a választóktól. 

Alacsonyabb a részvétel, mint 5 éve 

Ugyan a részeredményeket csak az utolsó szavazat leadása után tárják fel, azonban, ahogy hazánkban is, a részvételi arányok publikusak – ezeket vasárnap délben és délután öt órakor közlik.

Azt már tudjuk, hogy 25,48 százalékos volt a részvételi arány délben, ami kevesebb, mint 2017-ben – számolt be a Le Monde. Öt éve, az előző választások első fordulójában 28,5 százalékos részvételt számoltak 12 órakor. Egyébként 2012-ben is három százalékkal magasabb volt az első részvételi arány, akkor a lakosság 28,3 százaléka adta le a voksát. 

(Borítókép: Emmanuel Macron leadja szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában az észak-franciaországi Le Touquet-ben 2022. április 10-én. Fotó: Thibault Camus / POOL / AFP)

Rovatok